Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

17.9.15 / dotaz č. 61267
Dobrý den, dočetla jsem se, že při prodeji domů, respektive bytů v nich, postavených před rokem 1947 není třeba předkládat energetický průkaz. Jsme SVBJ pro dům postavený v roce 1887. Znamená to tedy, že nemusíme tento energetický průkaz vůbec zpracovávat? Děkuji. předsedkyně výboru
Zákon č. 103/2015 Sb. kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, skutečně přináší úpravu resp. doplnění § 7a) o odstavec 9. V platném znění zákona tedy není nutné opatřit průkaz při prodeji nebo pronájmu budovy nebo ucelené části budovy, pokud se tak obě strany písemně dohodnou a jde o budovu, která byla vystavěna a poslední větší změna dokončené budovy na ní byla provedena před 1. lednem 1947.
Zde je nutné zdůraznit význam části věty „poslední větší změna dokončené budovy“. Tato byla definována zákonem č. 318/2012 Sb. a zní: „větší změnou dokončené budovy je změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy“.
Jinými slovy, pokud nebyla na budově od roku 1947 provedena rekonstrukce, zateplení nebo jiná změna, která se dotýkala více než 25 % plochy obvodových konstrukcí, tj. obvodových stěn, oken, dveří, střechy, stropu nebo podlahy na rozhraní vytápěných prostorů a exteriéru, nemusíte po vzájemné dohodě obou smluvních stran opatřovat průkaz energetické náročnosti budovy.