Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

12.10.15 / dotaz č. 62575
Stavíme rodinný domek. Kuchyň bude propojena (bez dveří) s obývacím pokojem. Rozměry tohoto prostoru jsou 4300x7425x2550 mm, což je 80 m krychlových. V kuchyni bychom rádi měli plynový sporák s elektrickou troubou (případně varná deska 2x indukce, 2x plyn)a recirkulační digestoří. V obývacím pokoji by byla krbová vložka s externím přívodem vzduchu.
Naše otázka zní, zda v místnosti s objemem 80 m krychlových je kombinace plynového sporáku (případně varná deska 2xplyn, 2x indukce)a krbové vložky možná s ohledem na ochranu zdraví a života. Pan projektant tvrdí, že tato kombinace v prostoru s výše uvedenými rozměry z hlediska bezpečnosti a ochrany zdraví není možná,přičemž na stránkách energetika.tzb-info.cz jsme se dočetli, že je vyloučena pouze kombinace plynového kotle a krbu v jedné místnosti.Děkujeme.
Dobrý den,
v první řadě požádejte projektanta o podrobnější zdůvodnění jeho stanoviska.

Kuchyně propojená bez dveří s obývacím pokojem je z hlediska plynařských předpisů i z fyzikálního hlediska jedna místnost. Domníváme se, že sporák (tj. plynový spotřebič typu A) lze umístit do místnosti, kde je i krb, zejména v případě, že krb má vlastní přívod vzduchu.
Důležité je, aby sporák měl dostatek kyslíku pro hoření a aby se spaliny vzniklé hořením plynu mohly naředit v dostatečně velkém objemu vzduchu. Z těchto důvodů předpisy zakazují umístit sporák (spotřebič typu A) do malých prostor nebo špatně větraných prostor:
1. Koupelny a sprchové kouty
2. Skladiště potravin
3. WC
4. Ložnice, kromě případů bytových jednotek s jednou obytnou místností, např. garsonky
5. V prostorách s nebezpečím požáru nebo výbuchu

Předpisy také řeší současné umístění sporáku a plynového kotle. Rozlišují se spotřebiče typu B (které odebírají vzduch z místnosti) a spotřebiče typu C (které mají vlastní přívod vzduchu). Na krb lze pohlížet jako na spotřebič typu B. V tom případě lze do jedné místnosti umístit kotel a sporák tehdy, je li-k dispozici 20 m3 prostoru pro sporák anebo 1m3/kW výkonu kotle. Např. při výkonu plynového kotle 25kW byste měli mít k dispozici nejméně 25m3. Bere se vždy vyšší požadavek, v tomto příkladu musí mít místnost nejméně 25 m3 (ve skutečnosti krb spotřebuje více vzduchu než plynový kotel, lze doporučit raději větší prostor).

Pokud ale má krb vlastní přívod vzduchu, pak na něho lze nahlížet jako na spotřebič typu C. Důležité totiž je, že neodebírá vzduch z místnosti a tedy neomezuje provoz sporáku. Plynový spotřebič typu C lze bez problémů kombinovat s plynovým sporákem. Domníváme se proto, že i ve vašem případě je kombinace sporáku a krbové vložky s vlastním přívodem vzduchu bez problémů.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Plyn
tisk