Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.15 / dotaz č. 62782
Dobrý den,

Chtěla bych se zeptat na rozúčtování tepla. Mám pronajaté nebytové prostory v domě i s bytovými jednotkami. V domě se vytápí plynem a majitel má v domě kotelnu. Majitel do nájemní smlouvy napsal, že teplo se bude rozúčtovávat dle podlahové plochy (nikde v domě nejsou poměrová měřidla). Chtěla bych se zeptat, zda je to takto v pořádku a zda bych si případně nemohla sama na topení pořídit poměrová měřidla a podle nich odečítat?

Děkuji moc za odpověď a případné odkazy na vyhlášky či zákony

S pozdravem

Vážená paní,
majitel budovy má povinnost instalovat měření dodávky tepla do jednotlivých prostor. Tuto povinnost nemá pouze v případě, že se neprovádí rozúčtování tepla. Tedy že uživatelé prostor platí třeba paušální platbu podle podlahové plochy. To by mohl být i váš případ.

Více viz vyhl. č. 194/2007, §7, §7a.

Pokud by se teplo mělo účtovat podle poměrových měřidel, musela by být instalována v celém domě, tj. ve všech bytových i nebytových prostorách. Měřit poměrově pouze část budovy nelze.
Pokud je do prostor, které užíváte, přivedeno teplo jen na jednom místě - má vlastní odbočku z kotelny, můžete se s majitelem domu dohodnout, že nainstalujete vlastní měřič tepla (kalorimetr) a budete platit teplo které spotřebujete. Pokud ale máte třeba radiátory napojené na různé stoupačky, pak by se musel měřit každý radiátor zvlášť, což by bylo velmi drahé.

S pozdravem
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk