Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.10.15 / dotaz č. 63069
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat je povinnost nainstalování měřáků tepla na topení spojena s povinností instalace termostatických hlavic a ventilů. Měřáky máme v bytě nainstalované, bohužel ale máme staré otočné černé ventily, kterými není možno efektivně regulovat teplotu.

Děkuji za odpověď
Vážená paní,
povinnost instalovat termostatické ventily je něco jiného, než povinnost instalovat "měření" tepla. Obě věci jsou uvedeny v téže větě zákona zákona o hospodaření energií, č. 406/2000 Sb. Viz §7, odst. 4a):

(4) Stavebník, vlastník budovy nebo společenství vlastníků jednotek jsou dále povinni
a) vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji REGULUJÍCÍMI a REGISTRUJÍCÍMI dodávku tepelné energie konečným uživatelům v rozsahu stanoveném prováděcím právním předpisem; konečný uživatel je povinen umožnit instalaci, údržbu a kontrolu těchto přístrojů.

Jde tedy o 2 povinnosti, majitel domu nebo SVJ splnili jen jednu z nich - instalovali "měření, tedy přístroj REGISTRUJÍCÍ dodávku tepelné energie konečným uživatelům.

Povinnost instalovat termostatické ventily (tedy přístroje REGULUJÍCÍ) měl majitel domu nebo SVJ splnit do 31.12.2014. Nesplnění výše uvedené povinnosti je podle zákona správní delikt, za který může dostat pokutu až 200 tis. Kč. Správní delikty řeší Státní energetická inspekce.

Přeji příjemné bydlení!
K. Srdečný, F. Macholda
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk