Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.15 / dotaz č. 63830
Kolik a jakých slunečních panelů mám použít pro výrobu elektřiny na svém rodinném domě?
Hezký den,

děkuji Vám za Váš dotaz a zde je odpověď. S ohledem na současnou situaci, Vám doporučuji využít dotace z programu Nová zelená úsporám, kde je již pamatováno na finanční podporu mimo jiné i u fotovaltaických systémů. Byla vyhlášena již třetí výzva NZÚ pro rodinné domy, ta začíná 22.10.2015 a je časově neomezená. Žádat o dotace bude možné až do roku 2021.

Jedná se o následující možnosti:

C.3.3 Solární fotovoltaický systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem - dotace 35 000 Kč

C.3.4 Solární fotovoltaický systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků
a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok - dotace 55 000 Kč

C.3.5 Solární fotovoltaický systém s akumulací elektrické energie
a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh/rok - dotace 70 000 Kč

C.3.6 Solární fotovoltaický systém s akumulací elektrické energie
a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh/rok - dotace 100 000 Kč

Celková výše dotace na jednu žádost je omezena na max. 50 % doložených způsobilýchvýdajů a bude vyplacena až po dokončení realizace opatřeni, tzn. až po vydání Registrace arozhodnutí, resp. Registrace a stanovení výdajů).

Jaký typ dotace bude pro Vaši instalaci nejvýhodnější, bude vycházet z konkrétních podmínek Vašich současných i očekávaných spotřeb elektřiny i způsobu ohřevu užitkové vody a také z Vašich požadavků a preferencí.

Kolik a jakých slunečních fotovoltaických panelů bude vyhovovat pro potřeby Vašeho domu bude záviset na výše uvedeném. Obecně se dá říci, že pro ohřev užitkové vody je vhodné mít instalovaný elektrický výkon cca 1,5 kWp, což odpovídá cca 6 ks FV panelů (polykristal) o celkové ploše cca 10 m2. Fotovoltaické panely jsou připojeny k zásobníkovému ohřívači vody s topným tělesem na stejnosměrný proud, případně lze zakoupit zařízení s měničem,umožňující použít po drobných úpravách i stávající topné těleso v zás.ohřivači vody (boileru).

Pro větší pokrytí svých energetických potřeb se hodí většinou výkonnější FV systém (cca 5 kWp). K tomu potřebujete k dispozici plochu střechy (podle typu a výkonu použitých panelů) více než 35 m2.

Fotovoltaické panely vyrábějí během dne stejnosměrný elektrický proud, jenž je prostřednictvím měniče (střídače), převeden na proud střídavý. Doporučuje se zapojení fotovoltaické elektrárny, které umožňuje spotřebovávat vyrobenou elektřinu z fotovoltaické elektrárny přímo v domácnosti, kde je fotovoltaická elektrárna umístěna.

Můžete mít také ztzv ostrovní systém, kdy fotovoltaické panely vyrábějí během dne stejnosměrný elektrický proud, který je prostřednictvím regulátoru nabíjení ukládán do akumulátorů, ze kterých je možné využít přímo stejnosměrné napětí na provoz spotřebičů na stejnosměrný proud a nebo použitím měniče (střídače) získat střídavý proud pro provoz běžných domácích elektrospotřebičů.

Doporučuji v případě Vašeho zájmu výše uvedenou záležitost, týkající se instalace FV elektrárny konzultovat s nezávislým energetickým poradcem nebo realizační firmou.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS České Budějovice KLOTHERM