Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.10.15 / dotaz č. 63831
Kolik a jakých slunečních panelů mám použít pro výrobu TUV na svém rodinném domě? Spotřeba je pro 2 lidi.
Hezký den,

pro výrobu (přípravu) TUV pro 2 osoby by byl, v případě vyhovujících technických podmínek pro instalaci (vhodná orientace střechy na světové strany-nejlépe jih, únosnost střechy, možnost vedení potrubí ve spádu od kolektorů k akumulačnímu zásobníku), velmi zajímavý ohřev vody termickými slunečními kolektory v beztlakém systému, kdy není nutné dávat do potrubí slunečního okruhu nemrznoucí směs.

Jedná se o tzv. Drain-Back systém (systém zpětného odvodnění), kdy v klidovém stavu čerpadla, které je ovládáno řídící automatikou a čidly teploty, když není dostatečné sluneční záření a kolektory by nevyráběly teplo, nebo při výpadku el. proudu či uvedení soustavy do klidu, kdy hrozí naopak nebezpečí zamrznutí, zůstanou kolektory bez vody. Teplonosná kapalina (voda) vyteče z kolektorů do minimálně 300 litrů velké záchytné nádrže, odkud je kapalina (čistá voda) při spuštění čerpadla znovu čerpána do kolektorů.

Systém je bezpečný, v zimě nezamrzá a v létě se nepřehřívá, nemá expanzní nádobu a ani nekoroduje, protože veškeré rozvody i nádrž mohou být z plastu. V nádrži jsou vnořeny výměníky tepla a to jak pro průtokový ohřev užitkové vody, tak také pro ohřev vody kotlem a další výměník může být napojen na tlakově nezávislý okruh vytápění v domě. Tento beztlaký systém je v poslední době stále více využíván. Osobně jej také provozuji ve svém domě ke své spokojenosti.

Velkou výhodou, proti konvenčním systémům ohřevu vody je průtoková příprava teplé vody, jež zaručuje uživateli perfektní hygienické vlastnosti. Voda v zásobníku, respektive v trubce výměníku, stagnuje minimální dobu a v minimálním objemu. Proto nevznikají žádné usazeniny a není třeba vodu ani přehřívat, abychom ji ochránili proti legionele.

V případě Vašeho zájmu o bližší informace doporučuji výše uvedené dále konzultovat, nejépe osobně s energetickým poradcem, či projektantem vytápění a nebo i s realizační firmou.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce EKIS České Budějovice KLOTHERM

Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk