Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

31.10.15 / dotaz č. 64052
Dobrý den, rad bych se zeptal mam možnost koupit objekt s vodním náhonem tento objekt je pronajmut jinému subjektu který je v nájmu a má zde nainstalovanou MVE o určitem vykonu a zaroven licenci s nejakou dobou vypovedi. On tedy má licenci zeptam se tedy kdo vlastní vodní pravo.
Dobrý den děkujeme za Váš dotaz.
Není mi přesně jasné co myslíte pod pojmem vlastník vodního práva.
Tzv. vodní právo je souborem norem, které regulují ochranu vod a vodních ekosystémů, stanovují podmínky jejich hospodářského využití, předepisují zajištění bezpečnosti vodních děl a vytváření podmínek pro snižování nepříznivých účinků povodní a sucha. Vodní právo je součástí správního práva a práva životního prostředí.
Základním předpisem vodního práva je v ČR zákon č. 254/2001 Sb. ze dne 28. června 2001, o vodách a o změně některých zákonů (vodní zákon). Vodního práva v ČR se týká i několik směrnic EU, zejména Směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/60/ES ze dne 23. října 2000 ustavující rámec pro činnost Společenství v oblasti vodní politiky.
A pod Vaším pojmem licence se zřejmě skrývá Povolení k nakládání s povrchovými a podzemními vodami dle § 8 – 13 Vodního zákona.
Takže povolení provozovat MVE v tomto případě má subjekt, který je v pronájmu a má zde nainstalovanou MVE.
Ing. Miroslav Nezdara
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara
Téma:  Energie vody
tisk