Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.15 / dotaz č. 64126
Dobrý den, mám dotaz. Potřebuji vyměnit dosavadní plynový spotřebič průtokový ohřívač Junkers o výkonu 17,5 KW v provedení B na ohřev vody v obytném cihlovém domu.Měla jsem v bytě několik opravářů na plynový spotřebič a jejich názory na přítomnost karmy byl naprosto odlišný.Došlo ke změně zákonů a nesmíme mít karmu v bytě?
Byt má novou nerezovou vložku ve vícevrstvém komínu o průměru 130 mm.Účinná výška komínových průduchů je 8m a neúčinná výška je 0,3m.Kouřovod má průměr 130mm, účinná výška 40cm a celková délka 80 cm. Komínový plášť zděný, výška tříprůduchového komínového tělesa je 1,5m
prodloužení vícevrstevný nástavec 1m. Uvažovala jsem o výměně na el. bojler, ale rozhodně nemáme patřičné el.rozvody, el. hodiny.Energetické závody odmítají nastavit nové el.hodiny, že naše prostory v domě na jiné el. hodiny neodpovídají normě. Jsme ve velmi obtížné situaci. Nevíme, jak máme řešit situaci a ani odborníci neumí poradit. Tato situace je dost absurdní, když žijeme ve střední Evropě, v 21.století a chceme pouze mít v bytech teplou vodu. Děkuji moc za odpověď.
Vážená paní,
v září tohoto roku došlo ke změně legislativy. Je zakázáno prodávat (nikoli používat) kotle s nízkou účinností. V praxi to znamená, že se budou nadále prodávat pouze kondenzační kotle. Podrobnosti např. v tomto článku:
http://energetika.tzb-info.cz/vytapime-plynem/12934-co-se-zmeni-u-plynovych-kotlu-od-zari-2015

Průtokových ohřívačů vody (karma) se ale tento zákaz netýká. Neměl by být problém vaši starou karmu nahradit novou, obdobného typu.
Je nutno dodržet požadavky na přívod vzduchu do místnosti, ty by měli specialisté - plynaři znát, shrnutí požadavků je např. zde:
http://www.tzb-info.cz/5138-plynova-zarizeni-v-budovach-vii

Pokud byste chtěla instalovat el. bojler, je třeba zajistit, aby měl samostatný el. okruh. Důvodem je požadavek na blokování provozu bojleru v době vysokého tarifu. Bude tedy asi nutné udělat nové připojení k "hodinám", tj. elektroměru. Distributor elektřiny (ČEZ) také požaduje, aby elektroměr byl na přístupném místě, obvykle ve skříňce na fasádě domu nebo na sloupku na hranici pozemku. Dříve tento požadavek nebyl, je tedy možné, že byste musela nechat předělat i prostor pro "hodiny". Pokud ale splníte technické požadavky, je distributor povinen vás připojit, resp. osadit nový elektroměr pro dvoutarifní sazbu pro bojler.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk