Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

4.11.15 / dotaz č. 64134
Dobrý den,
máme nově instalovány měřiče tepla na radiátorech - prosím o sdělení, zda teplota v bytě může mít vliv na jejich činnost (a tím na účtovanou spotřebu): v bytech na jižní straně straně objektu je teplota výrazně vyšší nežli na straně severní, podobně v malém bytě, kde se trvale bydlí a vaří - vytápění v takovém bytě prakticky není nutné.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den, děkujeme za váš dotaz.

Měřiče tepla na radiátorech, správněji indikátory topných nákladů (ITN) se vyrábí v různých provedeních. Elektronické ITN (s displejem) mohou být jednočidlové nebo dvoučidlové. Oba typy snímají teplotu tělesa. Z této teploty a z výkonu tělesa se určuje množství tepla, které radiátor předá do místnosti. Výkon tělesa ale nezávisí jen na jeho teplotě, ale i na teplotě okolí. Ve studené místnosti bude radiátor topit více, v teplé místnosti méně, i když bude mít pořád stejnou teplotu.
Z tohoto důvodu se v poslední době používají převážně dvoučidlové ITN, které kromě teploty tělesa snímají i teplotu místnosti a množství předaného tepla "počítají" z rozdílu těchto teplot. Pokud je tedy třeba jižní místnost vyhřátá sluncem, dokáže to dvoučidlový ITN zohlednit. U jednočidlového ITN na teplotě místnosti nezáleží.
Zjistěte si u firmy, která vám ITN montovala, o jaký typ jde a nechte si vysvětlil funkci toho konkrétního typu, který máte namontován.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk