Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.15 / dotaz č. 64445
Včera mého 75-ti letého otce navštívila podomní dealerka Bohemia Energy a on jí podepsal přechod k tomuto dodavateli a zároveň kupní smlouvu na 5 LED žárovek. Celou dobu jednání měl za to, že jedná se zástupcem svého současného dodavatele. Posléze si tuto chybu uvědomil, ale s paní se již nedokázal domluvit. Součástí dokumentů, které podepsal, bylo i prohlášení, že smlouvu uzavřel elektronickou formou. Je i v tomto případě možné smlouvu na dodávky energie vypovědět na základě § 11a odst. 2 energetického zákona? Předpokládám, že zároveň by musel vypovědět i kupní smlouvu na LED žárovky.
Děkuji za odpověď a přeji hezký den
Dobrý den,

podobné případy bohužel nejsou ojedinělé. Jak už píšete, pokud budete od smlouvy odstupovat, je nutné odstoupit jak od kupní smlouvy, tak od smlouvy na dodávky energie.

1) Od kupní smlouvy lze odstoupit dle občan.zákoníku, par. 1829. Většinou prodejci nechávají příslušný formulář k dispozici. Současně je třeba vrátit také LED žárovky, a to nepoškozené a nejlépe v originálním balení.
2) Od smlouvy na dodávky energie lze odstoupit dle § 11a odst. 2 energetického zákona. Dodavatel by měl toto odstoupení akceptovat a většinou tak skutečně činí, jak ukazují předchozí případy.

Odstoupení zašlete doporučeně, nejlépe s dodejkou (poradí vám na poště).

V případě dalších dotazů jsme Vám k dispozici.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk