Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.15 / dotaz č. 64459
Dobrý den,
rád bych Vás požádal o informaci k povinnosti vlastníka nemovitosti osazovat poměrové měřiče tepla a náklady na teplo podle těchto měřičů rozúčtovávat. Jaké jsou povinnosti vlastníka nebytových nemovitostí (bez bytových jednotek), tzn. obchodních center, retail, kancelářských budov apod. v této oblasti? Je povinnost osazovat poměrové měřiče tepla ve všech nemovitostech / prostorách / a jaký prováděcí předpis (či vyhláška, zákon) tuto povinnost upřesňuje? Je nějak omezena povinnost v prostorách, kde není osazení měření technicky možné (vytápění vzduchotechnikou apod.) a má možnost vlastník nemovitosti v tomto případě vyúčtovávat teplo podle plochy, pokud jsou s tím nájemci obeznámeni a s tímto postupem souhlasí? Z dostupných informací jsem zjistil povinnost měřit teplo pouze v zákoně o hospodaření s energií, kde ale není bližší specifikace co a jak musí být měřeno, v dalších návazných předpisech se už informace týkala zpravidla bytů a nebytových prostor v domech s byty.
Předem děkuji za odpověď.
Vážený pane,
zákon č. 406/2000 Sb. a prováděcí vyhláška č. 194/2007 Sb. nerozlišuje povinnosti vlastníka bytového a nebytového domu. Platí pro oba typy budov. Způsob "měření" tepla předepsaný ve vyhlášce je opravdu spíše pro bytové domy. Vyhláška ale umožňuje i osazení indikátorů, které snímají teplotu v místnosti (a současně se snímá i venkovní teplota). Tyto indikátory jsou dobře použitelné v místnostech vytápěných vzduchotechnikou, stropním vytápěním a podobně.
Podle vyhlášky se indikátory spotřeby tepla nebo měřiče nemusí osazovat tam, kde se rozúčtování tepla neprovádí. Pokud tedy třeba nájemník platí za energie nějakým paušálem, nebo podle podlahové plochy, nezávisle na tom, jaká je reálná spotřeba, pak měření být nemusí.
S pozdravem
K. Srdečný, EkoWATT


Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk