Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.15 / dotaz č. 64702
Dobrý den, v rámci podomního prodeje jsem včera uzavřela smlouvu o dodávkách energií (el. + plynu) se společností COMFORT ENERGY s.r.o. elektronickou formou. Zároveň jsem podepsala smlouvu o koupi LED žárovek v hodnotě 2000 Kč za cenu 1 Kč. Chci však zůstat u současného dodavatele ČEZ. Mám smlouvy o dodávkách energie vypovědět na základě § 11a odst. 2 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákon (jednalo se o elektronickou formu), nebo je i elektronická forma považována za podomní prodej a mám tedy odstoupit na základě občanského zákoníku? Samostatně také zároveň odstoupím od kupní smlouvy na žárovky, že?
Prosím o radu a předem mockrát děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Tento typ zkušenosti bohužel není v poslední době ojednělý. Jak situaci popisujete a jak známe z předchozích případů, doporučili bychom Vám následní postup.

1) Odstoupení od smlouvy na dodávky elektřiny a plynu dle § 11a odst. 2 zákona č. 458/2000 Sb., energetický zákona. Pro každou komoditu (elektřinu i plyn) formulujte odstoupení zvlášť. Pošlete je písemnou formou, nejlépe s dodejkou. Odstoupit je možné ještě 5 dnů před zahájením dodávky.
2) Odstoupení od kupní smlouvy na žároky dle občanského zákoníku, § 1829. Odstoupit je možné zpravidla do 14 nebo do 30 dnů dle údajů na kupní smlouvě. Formuláře na odstoupení většinou prodejci zanechávají. Spolu s odstoupení je nutné odeslat také žárovky, a to nepoškozené a nejlépe v originálním obalu.
3) Doporučujeme také o všem informovat vašeho stávajícího dodavatele.
4) Pokud máte dojem, že prodejce použil nekalé prodejní praktiky, můžete informovat také Energetický regulační úřad nebo Českou obchodní inspekci.
5) Můžete si u obecního úřadu zjistit, zda je ve vaší obci zakázán podomní prodej a o všem úřad informovat. Pokud by se situace opakovala, lze na prodejce porušující zákaz podomního prodeje zavolat městskou policii.

S pozdravem

Jana Poncarová
Odpovídá:  Mgr. Jana Poncarová* - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk