Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.12.15 / dotaz č. 64776
Prosím o orienatční cenu instalace fotovoltaiky
Dobrý den, děkuji za dotaz.
Cena za montáž FV panelů se bude lišit případ od případu. Někteří dodavatelé mohou mít montáž zahrnutu do ceny panelů, případně mohou mít různé hodinové sazby pro montážní práce. Záleží také na tom, zda jsou panely montovány přímo na střechu vhodného sklonu a orientace nebo na pomocnou nosnou konstrukci, třeba na zem či opěrnou zeď. Tam bude třeba přičíst částku na výrobu této podpěrné konstrukce. Cena montáže by se tedy dala stanovit jen pro konkrétní případ. Na trhu jsou nabízeny i FV stavebnice, které je možno namontovat svépomocí.
Pokud jste se ptala na pořizovací cenu za instalovaný kWp fotovoltaikých panelů, tak ta je závislá především na výkonu a druhu panelů a dodavateli. Mezi výkonem a cenou elektrárny není však přímá úměra. Platí pravidlo, čím vyšší bude instalovaný výkon, tím nižší budou náklady na instalovaný kWp. K ceně je nutno započítat i částku za střídač a ostatní příslušenství.
Orientační pořizovací cena za instalovaný kWp je tedy velice různá v rozsahu 40 – 60 tisíc Kč /kWp. Na 1 m2 FV panelů to pak vychází, opět orientačně 5 -8 tisíc Kč. Pro průměrný rodinný dům by měla být dostačující plocha panelů 16 až 20 m2, což je přibližně výkon 2 kWp (cca 2000 kWh/rok). Prostá doba návratnosti cca 8-12 let. Dotační program Nová zelená úsporám 2015, 3. výzva (od října 2015) však nabízí podporu solárních fotovoltaických systémů v podoblasti C3 až 100 tisíc Kč.
S přátelským pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovic