Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

10.12.15 / dotaz č. 64804
Dobrý den. Jak se trvale zbavit plísní na zdi? Objevuje se v navetrnem rohu domu. Především v zimě, když přes den zaprší a v noci mrzne. Dum je zatepleny polystyrenem + minerální fasada. Vyzkoušeli jsme už nejrůznější nátěry, žádný nábytek v rohu nestojí a přesto se někdy objevi zase plíseň na zdi. Děkuji za odpověď
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Chybí přesnější lokalizace problému, zda se jedná o místo pod střechou nebo půdou, u podlahy nebo v rohu nad sklepy nebo terénem. To je důležité pro odhalení pravděpodobné příčiny plísně. Ta souvisí s vlhkostí na zdi, která zde vzniká buď v důsledku kondenzace vzdušné vlhkosti na povrchu – pak je to v důsledku tepelného mostu. U podlahy na terénu se může jednat i o vliv vzlínání zemní vlhkosti, většinou ale také v kombinace s tepelným mostem.
Provedené zateplení nemusí automaticky řešit tepelné mosty. Pokud se nemyslelo na vliv detailů v místě ukončení tepelné izolace, například u střechy nebo soklu, pak zateplení v ploše sice funguje, ale okrajová místa zůstávají v původním stavu, někdy může dojít i ke zhoršení. To obvykle akceleruje výměna oken, která znamená změnu vnitřního teplotního a vlhkostního klimatu. Často stačí malé, ale dlouhodobé zvýšení vlhkosti vzduchu, aby se voda začala srážet na chladných površích omítek, protože teplota rosného bodu vlhkého vzduchu je vyšší.
Pokud se dosud nestalo, pokuste se upravit režim větrání podle hodnot sledovaných na pokojovém vlhkoměru a více využívat možností mikroventilace oken. Vlhkost by bylo potřeba držet nejlépe do 50%.
Tím ale nebude vyřešeno, tam kde se plísně uchytily budou patrně setrvávat a v případě kdy opakované chemické ošetření povrchu nebude stačit bude nutno omítky (nejen štuky) odstranit a nové opatřit sanačními přísadami. Vyplatí se použití vzdušných tepelně izolačních omítek, které zvyšují povrchovou teplotu a oddálí se tím bod kondenzace.
Pokud se na kritická místa použijí tepelně izolační nátěry a stěrky, většinou se nic nepokazí a rozhodně nezhorší, ale účinek bývá pramalý. Kromě toho se nijak neodstraní příčina, tedy tepelný most. Toho a úspor lze dosáhnout až kvalitním zateplením s vyřešením detailů.
Pro zajištění vyšší povrchové teploty v postiženém místě lze rovněž doporučit částečné vnitřní zateplení – různé systémy využívají dobré vlastnosti izolačních desek na bází dřevovlákna nebo minerální izolační desky. Příklady vhodných systémů vnitřních zateplení lze nalézt na webu. V lokálním použití (v rohu) lze stěnu obložit zevnitř i tenkým polystyrénem, což sice systémové řešení není, ale zvýšení povrchové teploty nad rosný bod zajistí.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk