Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.12.15 / dotaz č. 64815
Dobrý den,chtěl bych se zeptat jak je náročné finančně a technicky,přitápět si pomocí solárních panelů?Jaká je návratnost investice?Popřípadě jakou variantu doporučujete?Nyní používáme již starý systém vytápění v podlaze pomocí čerpadel a trubek s vodou.Ohřev pomocí elektrického kotle s ohřevem na noční proud.Stáří tohoto systemu je cca 25let.Děkuji.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj uvádím následujícíc:
Solárně termický systém pro přitápění se dimenzuje většinou podle vytápěné podlahové plochy. Pro využití energie vyrobené solárním systémem máte 2 možnosti, v přechodném období je účelné přes výměník akumulovat energii do betonu přes podlahové topení. V tom případě bude oběhové čerpadlo topení provozováno, jakmile automatika sol. systému přepne na vytápění. V letním období je nutné tepelnou energii akumulovat do akumulačních nádrží s dosattečnou izolací. Teplo se využívá na začátku topné sezony.
Další možností je naakumulované teplo v nádržích, pokud jsou dosattečně velké, používat jako zdroj energie pro TČ. Návratnost investice závisí na sazbě za el. energii na vytápění. V časovém horizontu se jedná o cca 20 - 30 roků.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný