Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.12.15 / dotaz č. 64827
Dobrý den, na RD mám nyní dokončenou FVE 3 kW. Zatím jsem žádný kW nevyrobil, nemám licenci. S ohledem na novelu zákona, je z celkového pohledu (administrativního aj.)výhodnější počkat s výrobou do 1.1.2016, nebo přeci jen o licenci požádat? Děkuji a hezké svátky.
Vážený pane,
FVE s výkonem 3 kW můžete provozovat s licencí, ale asi to nebude moc výhodné. Stanete se podnikatelem, s povinností odvádět zdravotní a sociální pojištění a mnoha dalšími povinnostmi.
Elektřinu z FVE budete prodávat za tržní cenu, která je v současnosti 0,25 až 0,50 Kč/kWh. FVE uvedené do provozu od roku 2014 nemají nárok na žádnou podporu (výkupní ceny, zelené bonusy). Při očekávané produkci 3000 kWh/rok budou vaše tržby max. 1500 Kč za rok. Takovéto podnikání asi nebude moc výdělečné.

Doporučujeme provozovat elektrárnu bez licence, pouze pro krytí vlastní spotřeby. Přebytky budete po dohodě s distributorem buď dávat do sítě zadarmo (přijdete tak o několik desetikorun ročně), nebo si pořídíte systém, který bude řídit výkon FVE tak, aby k přetokům nedocházelo.
Přejeme slunné dny!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt tisk