Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

30.12.15 / dotaz č. 65007
Dobrý den,
v našem rodinném domě plánujeme na jaře 2016 výměnu plynového kotle. V této chvíli používaný turbo kotel je poruchový. Nejsem spokojen ani se stávající regulací vytápění pomocí prostorového termostatu. Dům je v přízemí vytápěn v obývacím pokoji a kuchyni prostřednictvím podlahového topení, v ostatních místnostech přízemí a v patře jsou radiátory. Dům má konstrukci z liaporu se zateplením polystyrenem. Rádi bychom konzultovali výběr nového kotle a řízení vytápění po výměně.
Dobrý den,
výběr kotle, navržení správného výkonu vzhledem k tepelné ztrátě objektu, způsob zapojení a regulace doporučuji řešit konkrétně v rámci osobní konzultace ve středisku EKIS nebo s projektantem topení.
Střediska EKIS, kde si můžete domluvit osobní schůzku naleznete zde: https://www.mpo-efekt.cz/cz/ekis/strediska-EKIS

V současné době je vzhledem k legislativním změnám až na výjimky možné pořídit pouze kondenzační kotel.
Změna vychází z nařízení č. 813/2013, a platí od 26. září 2015. Z legislativy vyplývá, že u nových kotlů na zemní plyn se jmenovitým výkonem do 70 kW nesmí být sezónní energetická účinnost vytápění nižší než 86 procent.
Na trh tak nově nejsou uváděny nekondenzační plynové kotle napojené do komína a nekondenzační plynové kotle v provedení turbo.

S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim
Téma:  Plyn, Vytápění
tisk