Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.1.16 / dotaz č. 65364
Dobrý deň, prosím o Vaše stanovisko k spôsobu rozúčtovania tepla v bytovom dome.
V byte mám 4 radiatory, 2 pôvodné a 2 nové (kúrenárom posúdené ako nejmenšie spôsobilé nahradiť pôvodné, síce dvojplatňové ale menších rozmerov).Pri rozúčtovaní s použitím pomerových meračoch umiestnených na radiatoroch boli ostatným susedom s pôvodnými radiatormi aj k mojím 2 pôvodným priradené tzv. UF faktory, ktorými bola vynásobená nameraná spotreba. U pôvodných radiatorov to boli činitele okolo 0,5 - 0,6. K 2 novým radiatorom mi boli priradené UF faktory 1, 32 a 1,37. Tým mi bola priradená spotreba cca 3-krát vyššia než na ostatných starých radiatoroch v dome. Je právne prípustné takýto činiteľ použiť. Je z fyzikálneho hľadiska možné, aby bol aplikovaný činiteľ vyšší ako 1,00. Javí sa mi to ako by mal byť k určitého príkonu tepla priradený vyšší výkon /perpetuum mobile/. Kto je kompetentný vystaviť k tejto otázke právne použiteľné odborné stanovisko. Vopred ďakujem za stanovisko.
Pokud jde o koeficient výkonu tělesa, jde o tabulkový výkon podle typového listu radiátoru. Ve Vašem případě to bude zřejmě značit, že Vaše radiátory mají výkon 1,32 a 1,37 kW. Zkuste tedy se podívat do katalogových listů těchto radiátorů.
K tomu ještě dodávám, že koeficienty pro výpočet spotřeby by měly být odsouhlaseny výborem SVJ nebo samosprávou domu.
Pro elektronické indikátory se odečtený náměr koriguje celkovým vyhodnocovacím součinitelem K a platí pro něho vztah :
K = KQ x KC x KT x [ 1 - Σ ( 1 – KRSn )]
Poslední člen v tomto výrazu v hranatých závorkách je celkový
koeficient pro nepříznivě situovanou místnost v objektu. KRSn
jsou dílčí koeficienty zohledňující polohu místnosti.
Stanovují se jednak pro polohu místnosti ke světovým stranám a dále se zohledňuje poloha místnosti v objektu. Pro každou místnost může být proto až několik koeficientů nebo také žádný.
koeficient KQ, t.j. vyhodnocovací součinitel pro výkon tělesa