Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.1.16 / dotaz č. 65453
Dobry den.
Jsme dum SVJ 64 bytovych jednotek a uz nekolik let mame problem ohledne studene vody. Tepla voda je dalkove a je v mezich norem. Ale studena, tam mame napriklad za 2015 rozdil mezi patnim vodomerem a podruznymi vodomery rozdil 1200m3. Vloni jsme namontovali mokrobrzne merice do bytu i se zpetnou klapkou a vysledek vidite. V predchozich letech jsme meli suchobezne meridla a rozdil byl 1100m3. Uz si nevime rady co s tim, na koho se obratit. Ten rozdil je 32% a to je uz opravdu hodne.
Pokud by byla pro nas nejaka rada, byli by jsme moc radi.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz. Vodoměry podléhají úřednímu ověření podle zvláštních právních předpisů. Nepřesnost měření nelze vyloučit. Máte-li jako odběratel pochybnosti o správnosti měření nebo zjistíte-li závadu na vodoměru, máte právo požádat o jeho přezkoušení. Provozovatel je povinen na základě písemné žádosti odběratele do 30 dnů ode dne doručení žádosti zajistit přezkoušení vodoměru u subjektu oprávněného provádět státní metrologickou kontrolu měřidel, přičemž odběratel je povinen poskytnout provozovateli k odečtu i výměně vodoměru nezbytnou součinnost.

Z rozdílu v měření vychází průměrný denní rozdíl (únik) cca 3m3. Vzhledem k velkému objemu ztrácející se vody, bych doporučoval kontaktovat specializovanou firmu, která by byla schopna provést diagnostiku těsnosti domovních rozvodů. Není vyloučeno, že dochází ke ztrátám mezi hlavním měřidlem a podružnými měřidly, např. v těžko přístupných nebo zakrytých místech.
Odpovídá:  Ing., Arch. Petr Vlasák* - EKIS Praha IKA tisk