Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.1.16 / dotaz č. 65567
Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu. Budu stavět dům, ve kterém chci jako hlavní zdroj tepla použít krbová kamna ve kterých by se ohřívala teplá voda, která by se uchovávala v akumulační nádrži, odtud by se voda distribuovala do radiátorů i do sprchy. Časem bych chtěl i solární ohřev vody na střechu.

Nedávno jsem se bavil s kamarádem, který mi říkal, že existuje zařízení, které snad funguje na podobném principu jako tepelné čerpadlo asi ve velikosti většího bojleru, toto zařízení by mělo teplou vodu přeměňovat na elektřinu.

Prosím poradíte mi:
Existuje takové zařízení?

Poradil by jste mi případně nakolik je takové zařízení efektivní pro rodinný dům vzhledem k pořizovací ceně a ceně elektrické energie?

Předem děkuji za radu.

S pozdravem a přáním krásného dne

Vážený pane,
zařízení, které by dokázalo z teplé vody vyrábět elektřinu, je snem každého energetika. Bohužel, voda o relativně nízké teplotě (do 100 °C) má velmi nízký energetický potenciál, takže přeměna tepla na elektřinu není snadná. Fyzikálně to sice možné je, ale komerčně využitelné zařízení neexistuje.

Jednou z možností je termočlánek, který vyrábí elektřinu díky rozdílu teplot dvou povrchů. Komerčně se používá např zde: http://www.a-z-obchod.cz/141-ventilator-ecofan-802-nikl-pro-krby-krbova-kamna.html

Jinou možností je pohánět teplem Stirlingův motor. V praxi se používají poměrně vysoké teploty při spalování plynu nebo dřeva. Experimentální zařízení pracují i s nižšími teplotami. Elektrárna se stirlingovým motorem v současnosti pokud vím na trhu není, v minulosti existovalo zařízení v ceně cca 900 tis. Kč a výkonem cca 4 kW elektřiny.

Obávám se, že kamarád vám podal zkreslené informace.
S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk