Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.2.16 / dotaz č. 66271
Dobrý den
potřebovala bych poradit, jak správně zažádat o NZU na pokrytí nákladů spojených s instalací systému nuceného větrání.
Jedná se o centrální systém nuceného větrání, dodavatelem je společnost Nilan.
Děkuji za odpověď
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.

Dotační program NZÚ umožňuje podat žádost na centrální systém nuceného větrání u stávajících rodinných domů, které jsou v rámci dotačního programu NZÚ také zateplovány. "Podat žádost o podporu v oblasti C.4 (instalace systému nuceného větrání se zpětným získáváním tepla) je možné podat pouze současně s podáním žádosti o podporu z oblasti podpory A" (a to konkrétně splnění požadavků podoblasti dotace A.3).
Min. požadovaná účinnost zpětného získávání tepla je 75%. Účinnost podporovaného zařízení musí být prokázána měřením (dodává výrobce VZT jednotek).
Další podmínkou pro získání dotace v oblasti C.4 je dosažení průvzdušnosti obálky budovy n <2,5 l/h (toto se ověřuje měřením, tzv. blower door test. Z měření se vypracuje výsledný protokol, které se předloží spolu s požadovanými doklady o realizaci opatření na příslušném krajském pracovišti).

Ohledně požadavků na zateplení objektu - jedná se o podoblast dotace A.3, kde jsou dány následující podmínky:
- měrná roční potřeba tepla na vytápění po realizaci Ea max. 35 kWh/(m2.rok), nebo
- průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy Uem <= 75 x Uem,r [W/(m2.K)],
- měněné stavební prvky obálky budovy musí splnit požadavky platných norem - ČSN 73 0540-2, vyhl. č. 78/2013 Sb.,
- procentní snížení vypočtené měrné roční potřeby tepla na vytápění Ea oproti stavu před realizací opatření o více než 60%.

Jinak řečeno - všechny konstrukce, přiléhající k exteriéru nebo k prostoru nevytápěnému, musí být zatepleny přibližně na doporučené hodnoty součinitele prostup tepla, aby bylo možné na tuto oblast dotace dosáhnout. Při samotné realizaci energeticky úsporných opatření je nutné dbát na správné provedení vzduchotěsných vrstev (např. parozábrana ve střeše), aby byl splněn požadavek na vzduchotěsnost. Měření se většinou provádí ve dvou krocích - v prvním kroku se měří po provedení vzduchotěsných vrstev než jsou zakryty, aby byly odhaleny případné netěsnosti. V druhém kroku se měří rodinný dům po celkové rekonstrukci - z tohoto měření se vydává výstupní protokol. První krok není dotačním programem vyžadován, jedná se o průběžnou konstrolu.

Pro samotné podání žádosti o dotaci NZÚ je nutné zpracovat:
- projektovou dokumentaci stávajícího stavu a návrhového stavu rodinného domu, včetně projektu na vzduchotechnickou jednotku;
- energetický posudek, který dokládá splnění výše uvedených parametrů dotačních oblastí (především výše uvedené požadavky u A.3);
- krycí list.
Dochází - li energetickými opatřeními i ke změně vytápěné části (např. se z půdního prostoru dělá podkroví), předkládá se také vyjádření ze stavebního úřadu.
Tyto dokumenty se předloží k žádosti o dotaci na příslušném krajském pracovišti (jste-li z Trutnova, předkládají se doklady a dokumenty v Hradci Králové). Po vydání vyjádření o schválení dotace může být započata samotná realizace opatření. Lze samozřejmě žádat i zpětně - jsou li opatření hotové nebo je započata rekonstrukce.

Na zpracování dokumentace k žádosti a na samotné měření je opět možné žádat dotaci a to ve výši:
- v oblasti dotace A.3 max. 25.000 Kč (max. však 15% z alokované částky),
- v obasti dotace C.4 max. 5.000 Kč.

V případě dalších dotazů se na mě neváhejte obrátit.

S pozdravem

Ing. Tereza Nováková