Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

16.2.16 / dotaz č. 66633
Dobrý den, mohli bychom požádat o informace.
Chtěli bychom zpracovávat odpady z jídelen usušením na energetické využití.
Nemáte nějaké informace o tomto způsobu likvidace?
Předem děkujeme za odpověď.


Vážený pane,
zbytky z kuchyní (gastroodpad) jsou speciálním odpadem, k nakládání s ním je potřeba mít zvláštní povolení a postupovat podle zákona o odpadech.
Pokud vím, sušení a následné spalování se v praxi nepoužívá. Důvodem je hlavně to, že gastroodpad obsahuje velké množství vody, sušení je energeticky náročné a celý proces tak může být energeticky ztrátový - získáte méně tepla, než se spotřebovalo na sušení.
Proto se v praxi gastroodpad likviduje v kompostárnách nebo bioplynových stanicích.
Některé základní informace a odkaz na legislativu najdete např. zde:
http://biom.cz/cz/zpravy-z-tisku/jak-nakladat-se-zbytky-z-jidelen-a-kuchyni
http://www.kompostuj.cz/vime-jak/kompostujeme-ve-firmach-a-organizacich/gastronomicke-provozy/

S pozdravem
K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Karel Srdečný - EKIS České Budějovice Ekowatt tisk