Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.2.16 / dotaz č. 66981
Mám TČ země - voda
a roční spotřebu 16000 kWh za všechny spotřebiče. Jaká by byla nutno investice do foto oltaické elektrárny? Děkuji za odpověď.
Hezký den,

Vaše spotřeba elektřiny není malá, samozřejmě největší podíl má zde jistě spotřeba na vytápění a na ohřev užitkové vody. Pokud byste chtěl tuto spotřebu výrazně snížit, instalací vlatního zdroje elektřiny, je potřebné si uvědomit, že v zimním období, kdy potřebujete elektřinu nejvíce, bude sluneční svit a výroba elektřiny mnohem menší, než je tomu v letním období, na jaře a na podzim. Bude záležet zejména na velikosti plochy jižně orientované střechy Vašeho domu, kdy pro 1 kWp výkonu potřebujete cca 6 m2 plochy pro umístění FV panelů, dále na Vašich finančních možnostech a schopnosti vyrobenou elektřinu efektivně spotřebovat.

Pokud budete chtít využít finanční dotace z programu Nová zelená úsporám, budete limitován závaznými podmínkami dotačního programu, které jsou následující:

V podoblasti podpory C.3.3 – solární fotovoltaické systémy pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
Podporovány jsou systémy na přípravu teplé vody s přímým ohřevem.

Instalovaný fotovoltaický systém musí být vybaven technologií pro účinnou optimalizaci systému v závislosti
na zátěži (např. sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“).

Minimální účinnost (vztažena k celkové ploše fotovoltaického modulu) při standardních testovacích podmínkách (STC1)) je:

– 15 % pro mono- a polykrystalické moduly;
– 10 % pro tenkovrstvé amorfní moduly.

Instalovaný systém nesmí být propojen s distribuční soustavou.
Systém musí být umístěn na stavbě evidované v katastru nemovitostí.

Minimální pokrytí potřeby tepla na přípravu teplé vody [%] 50
Minimální měrný objem akumulačního zásobníku tepla vztažený
k instalovanému výkonu solárního systému [l·kWp-1] ≥ 80

Podmínky podoblastí podpory C.3.4, C.3.5 a C.3.6 – solární fotovoltaické systémy propojené s distribuční soustavou

Maximální instalovaný výkon systému nesmí být vyšší než 10kWp.

Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční
soustavě po 1. 1. 2016.

Systém musí být umístěn na stavbě evidované v katastru nemovitostí.

Systém musí být vybaven měničem s minimální účinností 94 % (Euro účinnost) a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98 %.

Minimální účinnost (vztažena k celkové ploše fotovoltaického modulu) při standardních testovacích podmínkách
(STC2)) je:

– 15% pro mono- a polykrystalické moduly;
– 10% pro tenkovrstvé amorfní moduly.

Míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby musí být alespoň 70 % z celkového teoretického zisku systému. Celkový teoretický zisk ze systému zohledňuje klimatická data, parametry fotovoltaických modulů vč. orientace ke světovým stranám, ztráty v rozvodech, parametry měniče a dalších komponent systému a stanoví se přesným výpočtem nebo zjednodušeně ze špičkového instalovaného výkonu jako: QFV,celk [kWh·rok-1] = Pinst [kWp]· 1000.

Systém musí zajistit automatické řízení systému v závislosti na aktuální výrobě a spotřebě elektrické energie s prioritním využitím pro krytí okamžité spotřeby elektrické energie (zařízení pro optimalizaci vlastní spotřeby vyrobené elektrické energie) a akumulaci přebytků energie.

Podoblast podpory C.3.4 – solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým
využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1

Systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku v budově 1 700 kWh·rok-1.
Systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě tepelné energie. Minimální měrný objem instalovaného zásobníku teplé vody nebo akumulační nádrže je 80 l·kWp-1 instalovaného výkonu. Do objemu se nezapočítává objem zásobníku nebo akumulační nádrže, který je zároveň ohříván prostřednictvím termického solárního systému.

Podoblast podpory C.3.5 – solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700
kWh·rok-1

Systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku v budově 1 700 kWh·rok-1.

Systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě elektřiny. Minimální měrná kapacita akumulátoru je
1,75 kWh·kWp-1 instalovaného výkonu.

Podoblast podpory C.3.6 – solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000
kWh·rok-1

Systém musí dosáhnout alespoň minimálního využitelného zisku v budově 3 000 kWh·rok-1.

Systém musí umožnit akumulaci přebytků energie ve formě elektřiny.

Minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je pro výše uvedené (C3.4, C3.5 a C3.6) 70[%]
Akumulace přebytků energie do teplé vody - je u C3.4 Povinná a u C3.5 a C3.6 možná

Akumulace přebytků energie do elektrických akumulátorů je u C3.4 možná a u C3.5 a C3.6 povonná

Minimální měrná kapacita akumulátorů je u - C3.5 a C3.6 1,75 [kWh·kWp-1]

Výše dotace je následující:

C.3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem - (dotace 35 000 Kč)

C.3.4 Solární FV systém bez akumulace el. energie s tepel. využitím přebytků a celk. využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1 (dotace 55 000 Kč)

C.3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh·rok-1 (dotace 70 000 Kč)

C.3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh·rok-1 (dotace 100 000 Kč)

Ve Vašem případě by jistě byl zajímavý systém s akumulací do baterií, který se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách. FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti (můžete s ní i ohřívat užitkovou vodu), o což se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Je možno říci, že každá větší domácnost si může takový systém pořídit. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Například z FVE (s akumulací do baterií) o výkonu 4 kWp, která stojí cca 300 tisíc Kč a po odečtení dotace 100 tisíc Vás vyjde na cca 200 tisíc Kč, dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 3.780 kWh elektřiny a pro 16 kusů FV panelů budeme potřebovat 24 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 4,32 kWh. Akumulace přebytků energie do teplé vody je zde možná. Návratnost Vaší investice se započtenou dotací je cca 12,6 roku při využití 90%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%).

V každém případě je potřebné fotovoltaický systém navrhnout tak, aby splnil Vaše očekávání a do budoucna Vám zajistil energetickou nezávislost i možnost nabíjet například elektromobil.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce