Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.2.16 / dotaz č. 66982
Dobrý den,

jsme bytový dům o 96 bytech s vlastní plynovou kotelnou s ekvitermní regulací. Legislativa nám dala povinnost instalovat měřidla. V našem případě je měření v každém bytě vždy na jeho vstupu, tak jak to výslovně stanovuje legislativa, tzn. instalace metrologického měřidla. Celkově nás instalace stála 380 tis. po všech možných obchodních slevách. Celkové náklady na otop máme kolem ročně 700 tis. Jednou za 4 (5) roky budeme muset platit dalších cca 250 tis za ověření měřidel. Od stejného měření jsme v minulosti upustili, protože jsme měli v cca 35 bytech z 96 nulové náměry. Tato změna se na množství spotřebovaného plynu prakticky neprojevila a po opětovném zavedení měření ani nepředpokládám, že by spotřeba plynu na srovnatelné topné sezoně klesla o více než 5%.

Tak se ptám, kde máme hledat úsporu? Jen ve skromné úspoře úplynu, kterou několikanásobně zaplatíme nařízeným měřením a jeho pravidelným ověřováním? Jde tady jen o úsporu energie jako takové, bez ohledu na peněženku konečného spotřebitele, který v konečném důsledku zaplatí za teplo více kvůli instalaci a ověřování měření?

Děkuji za odpověď.
Dobrý den, při zavádění měření zpravidla k úspoře dochází, dochází i k spravedlivějšímu rozdělení nákladů, nicméně v tomto směru se chystá změna, která by měla objekty u kterých se měření nevyplatí ze zákona vyjmout.
Odpovídá:  Ing. Tomáš Krásný* - EKIS Praha, Energetické poradenství tisk