Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

9.3.16 / dotaz č. 67183
Dobrý den,

používá se v kombinaci se solárními kolektory v praxi i akumulace tepelné energie do konstrukce domu, např. do betonových základů. či celých konstrukcí apod.??

s pozdravem
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Většinou se lidé zajímají o sezónní ukládání tepla v letním období, a to v obřích izolovaných nádržích s vodou nebo v zemním podloží. Akumulovat teplo má totiž více smysl v létě, kdy ho vlastně skoro nepotřebujeme a topit s ním v zimě (ke konci zimy pak například využít tepelné čerpadlo na zbytkové teplo z vody v nádrži). To se zatím daří jen u větších projektů. Například v Německu byl učiněn pokus ukládat v létě teplo do jílového podloží a v zimě ho pomocí tepelného čerpadla odebírat. Pro běžné použití v RD by se jednalo o velice neekonomické řešení. V přechodném období a v zimě je mnohem lepší získané teplo co nejrychleji využít. Jak tedy nejlépe využít teplo ze slunce v zimě? Nejlepším řešením je použít zisky solárních kolektorů na ohřev TV a přitápění, a to přes akumulační nádrž s elektrickou patronou, případně v kombinaci s TČ. Vhodný je systém podlahového nebo stěnového topení, kde také dochází k akumulaci tepla v betonové vrstvě konstrukce. Vytápět pomocí kolektorů by bylo možno i přímo masivní podlahu nebo stěnu bez mezilehlé akumulační (vodní) nádrže s el. patronou. Tím by došlo k akumulaci, jakou jste měl asi na mysli. Bylo by to však nejisté a ve většině případů neekonomické vytápění, spíše jen jakýsi doplněk ke klasickému vytápění, například plynem. Akumulovat teplo do základů by znamenalo je tepelně izolovat, jinak by více tepla zmizelo v zemině než v domě. Jak teplo do základů uložit a jak ze základů opět získat zpět? Vše velice technologicky náročné, finančně nákladné a s velikými ztrátami tepla.
V jižněji položených zemích (Itálie, Francie) se někdy používá tzv. Trombeho stěna. Jedná se o tmavší stěnu na jih, za prosklenou předstěnou, s klapkami nahoře a dole, jdoucí přes více podlaží (galerie). Vzduch a stěna v meziprostoru se ohřeje slunečním zářením a teplý vzduch stoupá do horních pater a postupným ochlazováním klesá na druhé straně opět dolů. V noci se uvolňuje naakumulované teplo stěny do prostoru domu. V létě se ohřívání stěny zabrání například přesahem střechy a Trombeho stěna se použije k ochlazování (komínový efekt, odsávání teplého vzduchu klapkou v horní části skleněné předstěny). Jak vidno, předkové to uměli i bez solárních kolektorů.

S pozdravem

Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice