Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.3.16 / dotaz č. 67461
Dobrý den, rad bych se nezávazné informoval o možnostech navržených systému. Lokalita Kralupy nad Vltavou. Děkuji
Hezký den,

měl jste jistě na mysli možnosti navržených systémů fotovoltaických elektráren (FVE), které jsou nabízeny na webu. Co se týká podmínek v lokalitě Kralupy nad Vltavou, na které se ptáte, tak právě nedaleko Kralup nad Vltavou, mezi obcemi Nová Ves a Vepřek, se údajně nachází největší fotovoltaická elektrárna v ČR a ve střední Evropě. Výkon solární elektrárny je 35 MWp a je navržena jako decentralizovaná soustava postavená z monokrystalických panelů. Investoři by ji jistě nestavěli v lokalitě, kde nebude dostatek slunečního svitu a tak i Vám se jistě vyplatí zjistit, zda by byla realizace FVE pro Vás ekonomicky a ekologicky zajímavá.

Při vlastním návrhu totiž nestačí jen vycházet ze stávajících spotřeb elektřiny a na to nadimenzovat fotovoltaickou elektrárnu. Je potřebné v prvé řadě navrhnout i odpovídající opatření, týkající se úspor paliv a energií a zároveň zohlednit i budoucí vývoj nových technologií a možnost rozšíření navrženého fotovoltaického systému. Jen tak bude provozovatel FV elektrárny připraven na blízkou budoucnost, elektromobilitu i tzv. chytré sítě.

V současné době je pro rodinné domy vyhlášena výzva č.3, v rámci programu Nová zelená úsporám, která podporuje solární termické i fotovoltaické systémy. Při splnění předepsaných podmínek je dotace téměř zaručena.

Výše dotace, v rámci programu NZÚ v oblasti podpory C. Efektivní využití zdrojů energie, kde jsou podporovány fotovoltaické systémy, je následující:

• C3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
(dotace 35 000,-Kč),

• C3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 55 000,-Kč),

• C3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 70 000,-Kč),

• C3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh∙rok-1
(dotace 100 000,-Kč),

kdy podpora na solární fotovoltaické systémy v podoblasti C.3.4, C.3.5 a C.3.6 se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016 a kdy v podoblasti podpory C.3.4, C.3.5 a C.3.6 nesmí být maximální instalovaný výkon fotovoltaického systému vyšší než 10 kWp.

Solární termické systémy jsou podporovány v podoblasti podpory takto:

C.3.1 Solární termický systém na přípravu teplé vody
(dotace 35 000,-Kč)

C.3.2 Solární termický systém na přípravu teplé vody a přitápění
(dotace 50 000,-Kč)

Pokud se rozhodnete nechat si některý z výše uvedených systémů pro Vaši potřebu navrhnout, doporučuji Vám obrátit se na energetického specialistu, či projektanta vytápění nebo elektro, aby jste si udělal konkrétní představu, zda splňjete podmínky pro instalaci i jak finančně náročné to pro Vás bude a za jak dlouho se Vám investice může vrátit.

Například z FVE o výkonu 2 kWp dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 1.960 kWh elektřiny a pro 8 kusů FV panelů budeme potřebovat 12 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Návratnost investice u takového systému je se započtenou dotací cca 9,4 roku při pokrytí ohřevu vody 70% (požadavek NZÚ je minimálně 50%). Instalovaný systém nesmí být propojen s distribuční soustavou.
Doporučená velikost akumulačního zásobníku je minimálně 160 litrů

Každopádně využití obnovitelných zdrojů energie (OZE) je důležitým krokem pro ochranu našeho životního prostředí.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce




Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk