Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.3.16 / dotaz č. 67526
Dobrý den, velmi mě zaujala problematika výroby nové (3.)generace paliv z alternativních zdrojů, jako jsou např. mořské řasy. Hledala jsem na internetu nějaké informace, ale ty byly buď pouze povrchové nebo staré (rok 2011 apod.). Chtěla jsem se Vás proto zeptat, jak a zda vůbec výzkum využití řas pokračuje a příp. jaké jsou výsledky. Ráda bych si toto téma zvolila jako Seminární práci z předmětu ekoenergetika na VŠ, ale bohužel dostupné informace jsou nedostatečné. Děkuji za odpověď. S pozdravem
Dobrý den.
Děkuji za Váš dotaz.

Činnost našeho poradenského střediska v síti EKIS je zaměřená na poradenství v mnoha oborech, v případě OZE především s akcentem na reálné současné užívání nebo možnosti jejich využit v praxi (poradenství pro veřejnost). Přehled služeb naleznete na našich stránkách www.eccb.cz. S problematikou využití řas, která není u nás příliš obvyklá, respektive dokonce s trendy současného výzkumu nepracujeme a byl bych tedy odkázán v případě snahy Vám více odpovědět na totožné zdroje.
Doporučuji obrátit se na instituce, které se oblastí vývoje a výzkumu přímo zabývají. V Jižních Čechách je to například v Třeboni firma ENKI (www.enki.cz) kde funguje vědeckotechnický park Třeboňské inovační centrum (TIC). Jednou z oblastí zaměření jsou biotechnologie, kultivace řas na produkci biomasy, možná by Vás tam odborníci někam nasměrovali.
Dále například společnost ECOFUEL nebo BIOM a další.
Ing. J. Veselý, poradce, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Jiří Veselý - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk