Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

22.3.16 / dotaz č. 67649
Dobrý deň, na základe našho telefonickeho rozhovoru poprosím cenu FVE 3kWp včetne baterií,ale bez FTV panelov, tie mám nainštalovane 9ks 250W s mikroinvertormi, popripade mate nejake riešenie aj s akumulaciou energie pri použití panelov s už nainštalovanými mikroinvertormi,aby som ich nemusel odinštalovať?Mám totiž problém,po výmene starého indukčného elektromeru, mi teraz nový digitalny meria do spotreby i energiu, ktorú tlačím do siete,ak všetko v ramci domacnosti nespotrebujem.

Hezký den,

hledal jsem pro Vás řešení, ale zjistil jsem, že dodavatelé standardně nabízí hotové fotovoltaické sety, které splňují podmínky dotace v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Samostatná cena bez FV panelů, měniče a konstrukce by mohla být, včetně montáže, okolo 110 tisíc Kč. Nevýhodou takového řešení je však skutečnost, že nebudete moci uplatnit dotaci z NZÚ, která může být až 100 tisíc Kč.

Doporučuji Vám obrátit se na dodavatele, aby Vám provedl nabídku fotovoltaického systém, který splňuje podmínky C3.6 v NZÚ pro FVE o výkonu 3 kWp s dotací a nebo navrhl případné technické řešení, s využitím Vašich stávajících komponentů.

Osobně se domnívám, že pokud chcete Váš systém rozšířit o baterie je vhodné provést nejprve důkladný monitoring stávajícího provozu a až na základě zjištěných výsledků výroby, odběrů elektrické energie v čase navrhnout či doplnit stávající systém o potřebné komponenty.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce