Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.4.16 / dotaz č. 68082
Dobry den,
planujeme rekonstrukci RD z roku 1920.Dum neni samozrejme vubec zateplen a tak je v planu ho cely zateplit a vymenit zdroj vytapeni, ktery je nyni kotel na uhli.
Dum je 2 patrovy s velmi clenitou strechou a castecne podsklepen.
1.np a podkrovi maji dohromady uzitnou plochu 200m2.
Rada bych se zeptala, jaky zdroj vytapeni by jste pouzili a jestli vyuzit i rekuperace. My jsme uvazovali o cerpadle vzduch - voda, tak by me zajimalo, zda je to spravna olba..
Dobrý den,
děkuji za Váš dotaz.
Zateplení Vašeho domu Vám můžu jen doporučit. V současné době je možné na zateplení domů žádat dotaci v dotačním programu Nová zelená úsporám (více zde novazelenausporam.cz), na výměnu Vašeho zdroje na vytápění je možné žádat v tzv. kotlíkových dotacích (vypisují je jednotlivé kraje, v současné chvíli je příjem pozastaven, ale předpokládá se jeho znovurozběhnutí v dohledné době).
Ohledně využití rekuperace - vzduchotechnická jednotka se zpětným získáváním tepla je určitě vhodná pro příjemnější vnitřní klima v místnostech. Pro správnou funkčnost je nutné mít obálku domu co nejvíce vzduchotěsnou (ověřuje se tzv. Blower Door testem). V případě, že byste o rekuperčaní jednotce uvažovali, je také možné na její pořízení žádat dotaci v dotačním programu Nová zelená úsporám.

S přáním hezkého dne

M. Šauer
Odpovídá:  Ing. Martin Šauer* - EKIS Praha DEK tisk