Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.4.16 / dotaz č. 68277
Dobrý den , mám zájem o fotovoltaickou elektrárnu na RD . Roční spotřeba el. energie 20 000 kwh , tarif D45 přímotop . Střecha RD 45 m2 jih . Výkon fotovoltaiky okolo 7 kwp s dodávkou přebytků el. energie do vlastních baterií s možností využití energie v nočních hodinách. Děkuji za odpověď
Hezký den,

vysoká spotřeba elektřiny je dána tím, že elektřinou vytápíte. Je potřebné si však uvědomit, že právě v zimním období, kdy potřebujete nejvíce elektřiny bude minimální doba slunečního svitu a že FVE bude vyrábět podstatně méně elektřiny, než v přechodném a letním období. Pro stanovení odpovídajícího výkonu FVE a získání přehledu o spotřebách elektřiny během pracovního dne i v době víkendů je proto vhodné provést měření Wattmetrem a sledovat časy spínání jednotlivých elektrospotřebičů a získat tak přehled o spotřebách elektřiny co do množství i rozložení v čase.

Pro FVE je ideální mít spotřeby elektřiny odpovídající výkonu FVE a tak nemuset žádné přebytky dodávat do veřejné sítě, neboť výkupní ceny dnes již nejsou vůbec zajímavé.

Pro efektivní využívání elektřiny je potřebné mít pod kontrolou jak vlastní elektrospotřebiče a elektrozařízení, tak také naše spotřební návyky. Pro tyto účely byl vyvinut Wattrouter, což je přídavné zařízení, které se instaluje do rozvaděče v objektu. Zapojuje a spíná okruhy s elektrospotřebiči, jako je např. akumulační zásobník, přímotopy, klimatizace, ohřev a filtrace bazénu a pod. Může plynule regulovat příkon podle potřeby a nastavených pravidel. Pomáhá omezit přetoky přebytků vyrobené elektřiny do distribuční soustavy. Může také pracovat podle signálu HDO, jímž distributoři vzdáleně řídí čas spínání spotřebičů ve vysokém tarifu (VT) a nízkém tarifu (NT).

Nejlevnější je FVE pro ohřev vody, kdy může tento systém nahradit termický solární systém. Výhodou bude i možnost využití vyrobené elektřiny pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení.

Dotace se týká podoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem. V tomto případě je možnost získat dotaci 35 000,-Kč a tato FVE nesmí být propojena s distribuční soustavou.

V podoblasti programu NZÚ C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1 lze získat dotaci 55.000,-Kč a systém musí být propojen s distribuční soustavou.

V podoblasti programu NZÚ C 3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1 lze získat dotaci 70.000,-Kč a systém musí být propojen s distribuční soustavou.

V podoblasti programu NZÚ C 3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh∙rok-1 lze získat dotaci 100.000,-Kč a systém musí být propojen s distribuční soustavou.

Z praxe je známé, že nejlepší využití fotovoltaických panelů pro RD (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Jsou zde však vyšší pořizovací náklady.

Například pro Vámi požadovanou FVE 7 kWp (s kvalitnějšími LiFePo bateriemi) cca 560 tisíc Kč. Dotace NZÚ je v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč a tak Vás to bude po odečtení dotace stát cca 460 tisíc Kč. Návratnost zde vychází okolo 20-ti roků. Pro FVE 7 kWp budete potřebovat 28 ks solárních FV panelů (o výkonu 1 panelu 255 Wp) a plocha střechy by měla být cca 46 m2.

Dále je nutné splnit předepsané podmínky dotace NZÚ. V podmínkách dotace jsou mimo jiné uvedeny technické požadavky na jednotlivé komponenty FVE a ty je potřebné dodržet. Jedná se například o minimální účinnost FV panelů, účinnost měniče a pod. Proto při skládání FVE je potřebné mít toto na paměti a vycházet z vydaného Metodického pokynu. Tento metodický pokyn doplňuje a upřesňuje výpočetní postupy a vybrané okrajové pod-mínky pro provádění energetických výpočtů pro podoblast podpory C.3 „Závazných pokynů pro žadatele a příjemce podpory z podprogramu Nová zelená úsporám – rodinné domy v rámci 3. výzvy k podávání žádostí.

Proto je dobré prokonzultovat vše s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich reálných i plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během celého dne a na základě těchto údajů i vašich finančních možností navrhnout odpovídající FVE.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce