Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

27.4.16 / dotaz č. 68502
Dobrý den, jsme menší město a vlastníme nájemní bytové domy vybaveny plynovou kotelnou a na otopných tělesech jsou TRV. Jak se prosím na nás vztahuje povinnost zákona č. 406/2000 Sb. a to §7 odst. 4 písm. a) a §7 odst. 9.
Vážený pane,

povinnost "vybavit vnitřní tepelná zařízení budov přístroji regulujícími dodávku tepelné energie" (dle §7 odst. 4 písm. a) zákona) máte v zásadě splněnou tím, že jste na tělesa instalovali TRV.

Tato povinnost je podrobněji specifikována prováděcím předpisem podle §7 odst. 9. zákona. A to vyhláškou č. 194/2007 Sb. (která byla novelizována vyhláškou č. 237/2014 Sb.). Regulace vytápění se týká §6, odst. 1) vyhlášky. Níže uvádíme "překlad" právnického jazyka vyhlášky do technické češtiny. Vesměs platí, že požadavek lze splnit i jinak, než je popsáno níže, uvádíme nejběžnější řešení.

odst. 1 a): zajistit ekvitermní regulaci topné vody - obvykle jde o standardní součást dodávky plynové kotelny, případně ji má kotel zabudovanou.
odst. 1 b): zajistit zónovou regulaci, pokud to budova vyžaduje - u bytových domů se používá jen někdy.
odst. 1 c): instalovat na tělesa termostatické ventily (nebo jinou regulaci), je-li to technicky možné
odst. 1 d): instalovat (obvykle na patu stoupaček) regulátor tlakové diference, pokud je to třeba (například pokud máte oběhové čerpadlo s automatickou regulací otáček, není toto nutné instalovat)

Doporučujeme technické řešení regulace jednotlivých kotelen a domů případně konzultovat s projektantem.

Přejeme příjemné bydlení!
F. Macholda, K. Srdečný
Odpovídá:  Mgr., MBA František Macholda - EKIS Plzeň Ekowatt
Téma:  Legislativa
tisk