Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

11.5.16 / dotaz č. 68745
Mám starý, ale plně zrekonstruovaný dům v městské zástavbě.200 m2,tepelné ztráty 12kW. Mám zde dva malé byty 65+75 m2 a prodejnu 60 m2.Mám zájem udělat jeden centrální zdroj tepla,Všude budou nízkoteplotní rádiátory s novým rozvodem. Jaké jsou nové povinnosti o rozpočtu nákladů na topení? Jakým způsobem a čím měřit spotřebované teplo? Jaké mohou být náklady na toto měření?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, děkuji za dotaz a sděluji následující.

Zákon č. 406/2000 Sb. v platném znění ukládá v §7, odst. 4, pís. g povinnost vybavit, v případě bytových domů a víceúčelových staveb s dodávkou tepla nebo chladu ze soustavy zásobování tepelnou energií nebo s ústředním vytápěním nebo chlazením anebo společnou přípravou teplé vody každý byt a nebytový prostor přístroji registrujícími dodávku tepelné energie, kterými jsou stanovená měřidla podle zákona o metrologii anebo zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění v rozsahu a způsobem podle prováděcího právního předpisu (viz vyhláška č. 237/2014 Sb., kterou se mění vyhláška č. 194/2007 Sb.).
Rozúčtování se pak nově pro období od 1.1.2016 provede podle novely č. 104/2015 Sb. zákona č. 67/2013 Sb. a prováděcí vyhlášky č. 269/2015 Sb.
Podle vašeho popisu se však ve vašem případě nejedná o bytový dům, ale spíše o rodinný dům, který bude vytápěn ze společné „ kotelny“ (ústřední vytápění, viz text nahoře).
Definice rodinného domu (vyhláška č. 501 /2006 Sb., § 2) umožňuje v RD až tři byty, jedno podzemní dvě nadzemní podlaží a obytné podkroví. Dále musí více než polovina podlahové plochy odpovídat požadavkům na trvalé rodinné bydlení a být k tomu účelu určena a užívána. Nevím, užíváte-li část domu, a jakou k trvalému rodinnému bydlení. Je též možno nahlédnout do katastru nemovitostí, k jakému účelu byl váš dům zkolaudován.
V případě, že by se jednalo o RD, by tedy bylo možno rozúčtovat náklady na vytápění třeba podle podlahové plochy. Bude-li otopná soustava dobře vyregulována a na radiátorech termostatické ventily s hlavicemi, na kterých bude pevně nastavena horní a spodní teplotní hranice pro vytápění (přetápění ani vypnutí nebude možné), bude rozúčtování nákladů na vytápění podle podlahové plochy relativně spravedlivé.
V případě, že byste nesplnil definici RD, vztahovaly by se na vás již výše jmenované prováděcí vyhlášky č. 237/2014 Sb. (vybavení) a č. 269/2015 Sb.(rozúčtování). Na radiátory by bylo, kromě regulujících termostatických hlavic, nutno instalovat přístroje registrující dodávku tepelné energie, konkrétně zařízení pro rozdělování nákladů na vytápění (tzv. indikátory topných nákladů). Náklady na vytápění by se pak rozdělily na základní složku (30 až 50% nákladů) podle podlahové plochy a na složku spotřební (zbytek do 100%) podle dílků na indikátorech.
Samotná cena indikátorů je závislá na typu (odpařovací indikátory, jednočidlové nebo dvoučidlové elektronické indikátory, také s radiovým signálem a automatickým odečtem atd.). Existují firmy, které se specializují na jejich prodej, montáž, odečet a rozúčtování (cena samotného indikátoru by se mohla pohybovat kolem 500 -750 Kč /kus). U nízkoteplotních radiátorů je však nutno ověřit, zda se vybraný indikátor hodí pro navrženou teplotu topné vody.
Senát také do zákona vložil možnost zavést výjimku z povinné instalace měřidel tepla pro domy, kde by jejich instalace měřidel stála více, než je cena spotřebovaného tepla v domě. Webové stránky s poslední informací přikládám (viz. věta v závěru článku o malých bytových domech).

http://www.tretiruka.cz/news/jednani-s-komisi-o-vyjimkach-pro-meridla-tepla-probehne-tento-patek/

S pozdravem
Ing. O.Schreiber, Energy Centre Č. Budějovice
Odpovídá:  Ing. Oto Schreiber* - EKIS České Budějovice Energy Centre tisk