Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

14.6.16 / dotaz č. 69607
Dobrý den,
prosím o porovnání nákladů / životnosti pro ohřev TUV pomocí solárních kolektorů / fotovoltaických panelů pro běžný rodinný dům. Do zhodnocení prosím zohledněte možnou míru získané dotace.

Děkuji.
Dobrý den,

solární energii můžeme využít dvěma způsoby. Jednak přímým ohřevem vody pomocí solárních termických panelů do akumulační nádoby, nebo použitím fotovoltaických panelů na výrobu elektrické energie, kterou následně využijeme k napájení topné spirály v bojleru nebo k napájení tepelného čerpadla. V tomto případě je nutná záloha el. energie. Dosud platilo, že příznivější je instalace solárních panelů.

Životnost je podobná - u kvalitních fotovoltaických systémů výrobci zaručují 25 let s poklesem účinnosti max. 10%, ovšem budou sloužit déle.
Solární termické panely mají životnost nepatrně vyšší, udává se 25 - 30 let.
Rovněž návratnost je srovnatelná - přibližně 10 až 15 let (bez využití dotace).

Ke konkrétnímu příkladu:
V případě běžného rodinného domu (5 osob) je potřeba energie pro ohřev teplé a užitkové vody zhruba 9 000 kWh/rok. Solární systém je schopen pokrýt 50 - 60% této energie, tj. cca 5 000 kWh/rok.

Srovnání ceny zařízení, které vyrobí požadovaných 5 000 kWh/rok:

- solární systém pro ohřev vody - cena 70 000, výše dotační podpory 35 000 Kč,
- solární systém pro ohřev vody a přitápění - cena 120 000, výše dotační podpory 70 000 Kč,

- fotovoltaický systém pro ohřev vody - cena cca 180 000 Kč, výše dotační podpory 55 000 Kč.

Ceny jsou orientační, záleží na parametrech soustavy, kterou bude chtít investor realizovat.

V současné době je tedy výhodnější solární systém, pokud se jedná o přípravu teplé vody. Možnosti fotovoltaiky jsou ale daleko širší, také podpora dotačních titulů je významná; navíc vývoj technologií naznačuje, že výhody fotovoltaiky v budoucnu dalece předstihnou možnosti solárního termického systému.

Děkuji za dotaz,
Filip Mikulenka