Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.6.16 / dotaz č. 69889
Dobrý den,
náš dům je situován obyvacím pokojem na sever, topná sezona pro nás začíná v září a končí na přelomu měsíce května a června.I v letních měsících je v pokoji chladno. Nyní jsem se dozvěděl o solárních panelech na ohřev vzduchu. Zajímalo by mě jestli je možné panely umístit na střechu domu, je-li možné přivádět ohřátý vzduch z panelu do místnosti hadicí a jak dlouhé (cca 2 m)?Jestli je možné na panely žádat dotace?
Pokud by bylo možné na dům namontovat panely, předpokládám podstatné zkrácení topné sezony a zlepšení tepelné pohody v celém domě.
Děkuji za odpověd´.
Hezký den,

solární panely je také možné umístit na střechu. Výkonný ventilátor dokáže vzduch přivádět ze střechy i do větší vzdálenosti než 2 m. Doporučuji však konkrétní návrh prokonzultovat s dodavatelem technologie, aby byl správně stanoven jeho požadovný výkon a byla splněna Vaše očekávání. Maximální výkon jednoho solárního teplovzdušného panelu může být až 1300 W. Nejmnší systémy mají výkon okolo 380 W. Solární větrací systém (ale i přitápěcí) má jednoduchý princip, kdy ve vzduchovém kolektoru, se mezi sklem a tmavě zbarveným plechem (absorbérem), ohřeje a vysuší slunečním zářením vzduch, který je z venku nasávaný potrubím do místnosti, pomocí ventilátoru, poháněným elektřinou z integrovaného fotovoltaického panelu a řízeným regulační jednotkou. Znečištěný a vlhký vzduch odchází dalším potrubím ven z místnosti. Obě potrubí mohou být vedena jak skrz obvodové zdivo, tak také skrz střešní krytinu. Ventilátor je umístěn v potrubí, které čerstvý vzduch zvenku přisává.

Montáž není složitá, lze ji provést svépomocí podle dodaného návodu, ale mohu doporučitji zkonzultovat ji s energetickým poradcem dodavatele, který vám navíc poradí i v jiných oblastech, týkajících se úspor paliv a energií i využití obnovitelných zdrojů energie. Po dohodě, pokud nejste velký kutil, Vám montáž může provést technik dodavatele zařízení.Ten vám i poradí, jak nastavit regulaci větracího vzduchu a vše odborně seřídí.

I když se nejedná o úplně nový princip využití Slunce k ohřevu vzduchu a pro větrání domu, můžeme říci, že díky materiálům použitým na výrobu tohoto zařízení (hliník, tvrzené sklo), i jeho pokrokovému technickému provedení, bude sluneční větrací systém sloužit dlouhou dobu. Energetický přínos v době slunečního svitu bude dán instalovaným výkonem a správným používáním, o které se prakticky postará elektronická regulace. Zařízení samozřejmě přispěje k tepelné pohodě v domě a dobře navržený systém Vám sníží výdaje za paliva a energie.

Dotace na dodávku a montáž slunečního větracího a vytápěcího systému (solárního větrání) v současné době žádná není. Zařízení ale pracuje s minimálními nároky na dodanou elektřinu z veřejné sítě, protože je v něm integrován malý fotovoltaický panel.

Pokud budete mít další dotazy, rád Vám je zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce
Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk