Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.7.16 / dotaz č. 70560
Jsme SVJ, náš byt.dům má zastavěnou plochu 170 m2. Máme sklepy, přízemí, 2 patra a půdu. Dům je 93 let starý, okolo roku 1960 byla v celém domě provedena plynofikace místo vytápění pevnými palivy. Nic neprodáváme ani nepronajímáme. Musíme nechat zpracovat PENB? Pokud ano do jakého data? Děkuji.
Dobrý den, podmínky pro zpracování průkazu energetické náročnosti budovy stanoví § 7a, zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, v platném znění; v odst. 1, § 7a, se jedná o povinnost zpracování průkazu při výstavbě nových budov nebo při větších změnách dokončených budov, dále u budov užívaných orgány veřejné moci, kde je kritériem tzv. celková energeticky vztažná plocha (vnější půdorysná plocha všech prostorů s upravovaným vnitřním prostředím v celé budově, vymezená vnějšími povrchy konstrukcí obálky budovy - nikoliv tedy zastavěná plocha budovy); v odst. 2, §7a, se jedná o prodej budovy nebo ucelené části budovy a pronájem budovy nebo ucelené části budovy.
Váš dotaz je zřejmě vázán na § 7a, odst.1., písm.c) zákona č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění přecchozích změn, zejména zákona č. 165/2012 Sb., který nabyl účinnosti dne 1.ledna 2013 - v tomto znění zákona byl v uvedeném paragrafu zakotven institu povinnosti zpracování průkazu pro užívané bytové domy nebo administrativní budovy se specifikovanou energeticky vztažnou plochou. Tuto povinnost, resp. příslušný odst. § 7a, byl stávajícím zněním zákona č. 406/2000 Sb., ve znění zákona č. 103/2015 Sb., účinném k 1.červenci 2015 z r u š e n.
Z uvedených důvodů dle mého názoru, pokud v současné době nadále trvá vaše právní subjektivita, neprodáváte budovu nebo její ucelenou část, nepronajímáte budovu nebo její ucelenou část, neřešíte stavební úpravy které by mohly být zařazeny mezi větší změny dokončené budovy (změna dokončené budovy na více než 25 % celkové plochy obálky budovy), pak se na vás jako SVJ povinnost zpracování průkazu energetické náročnsoti budovy v současné době nevztahuje.