Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.16 / dotaz č. 70743
Dobrý den,
bylo by mi sděleno od energetického specialisty, že PENB pro účel Nová zelená úsporám (dále pouze NZÚ) nemusí obsahovat "Analýzu alternativních systémů" a "Návrhová opatření".
Bylo mi sděleno, že tyto průkazy (pro stávající a navrhovaný stav) slouží pouze pro účel NZÚ, k doložení o splnění podmínek.
1.Je tomu opravdu tak?
2.V ENEXU není uveden účel zpracování - "jiný", musejí se tam tedy PENB pro NZÚ evidovat?
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,

1) Ano, je to tak. PENB bude vypracován podle projektu úprav, popisuje tedy stav Vaší budovy po plánované rekonstrukci. Jeho účelem není navrhovat nová opatření. Slouží k ověření, že navržené úpravy jsou dostačující pro NZÚ.

2) Ano. ENEX je evidence činnosti energetických specialistů. Jejich povinností je průběžně uvádět údaje týkající se energetických auditů, energetických posudků, průkazech energetické náročnosti, zprávy o kontrolách kotlů a příslušných rozvodů tepelné energie a zprávy o kontrolách klimatizačních systémů. Z počátku nebyla povinnost energetických specialistů průkazy evidovat v systému ENEX. Novelizace zákona 406/2000 Sb. od 1.7.2015 však nařizuje energetickým specialistům PENB evidovat v systému ENEX. Doporučuji sledovat aktuality na MPO www.mpo.cz