Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.8.16 / dotaz č. 70898
Dobrý den, kdo mi zpracuje projekt a vytvoří cenovou kalkulaci fotovoltaiky na střechu domu. Děkuji VH.
Hezký den,

projektovou dokumentaci na fotovoltaickou elektrárnu Vím nejlépe vypracuje projektant elektro, který má již s fotovoltaikou určité zkušenosti. Bude po Vás požadovat stavební projektovou dokumentaci, případně projekt elektroinstalace. U starších domů, kde majitel projektovou dokumentaci elektro nemá, se bude muset provést prohlídka na místě.

Většinou se však postupuje tak, že firma, která nabízí fotovoltaické systémy zajišťuje i projekt, protože zpravidla provádí simulaci zohledňující případná zastínění fotovoltaických panelů při jejich umístění, má od klienta zjištěny jeho energetické potřeby, na jejichž základě navrhne již právě v součinnosti s projektantem konkrétní elektrárnu a zákazníkovi pomůže i vyřídit tzv. připojovací podmínky provozovatele distribuční soustavy (DS), z nichž musí projektant, realizační firma i zákazník vycházet.

Při konkrétním návrhu tak lze již stanovit i cenu fotovoltaické elektrárny (FVE), která obsahuje všechny potřebné komponenty (fotovoltaické panely, kabeláž, měnič, tracker, wattrouter, baterie u akumulačních systémů, konstrukce a pod.) a montáž včetně dopravy.

Proto mohu doporučit, abyste se obrátil na firmu, která toto komplexně nabízí a je ochotna Vám i pomoci s vyřízením dotace na fotovoltaické systémy v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ), například: IQenergy, která nabízi již na míru hotové FVE jako sety. Nabízí to také RWE, ČEZ, ale musíte být jejich zákazník.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce