Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

19.8.16 / dotaz č. 71371
Dobrý den
Chtěl bych vytápět rodinný dům pomocí fotovoltaických panelů.Mám dvě akumulační nádrže po 1000 l vody,kterou bych chtěl ohřívat a z nich vytápět dům.Je má představa reálná,kolik by to stálo a na koho se obrátit?
Předem děkuji za odpověď
Hezký den, Vaše představa není moc reálná. Na ohřátí tak velkého množství vody (2000 litrů) by byl potřebný poměrně velký výkon FVE a k tomu potřebujete velkou plochu střechy pro cca 80 FV panelů (ploca cca 130 m2). Výkon FVE by musel být cca 20 kW a v době topné sezóny je slunečních dnů velmi málo a tak by to pomáhalo hlavně na jaře a na podzim. V létě byste nevěděl co dělat s přebytky vyrobené elektřiny. Dodávat do distribuční sítě se to již nevyplatí. U FVE potřebujete asi 7x větší plochu FV panelů pro stejný výkon v kW, než je potřebné pro termické kolektory, které bych preferoval v tomto případě před FVE. Těch byste potřeboval asi 8 kusů (plochu cca 21 m2).

FVE by Vás stála asi 700 až 800 tisíc Kč.

Doporučuji Vám beztlaký (drain-back) solární systém, který používá jako teplonosné médium vodu místo neekologických nemrznoucích směsí a díky tomu není potřebná instalace tepelného výměníku pro oddělení okruhů akumulační nádoby a solárního systému.

Tak se zvyšuje účinnost solárního systému a navíc se zjednodušuje instalace a počet komponentů.

Beztlaký systém funguje tak, že čerpá vodu z dolní části akumulační nádoby do solárních kolektorů pouze v tom případě, když je na kolektorech pomocí teplotního čidla zjištěna dostatečně vysoká teplota, která je vyšší o cca 13 °C, než je voda v zásobníku. V případě, že se tento stav změní a teplota na kolektorech bude nižší, oběhová čerpadla se zastaví, systém se zavzdušní a cirkulující voda samospádem vyteče zpět do nádrže. Systém se v létě nepřehřeje a v zimě nezamrzne. K tomu je však potřebná řídící jednotka, která je součástí solárního systému a řídí a vyhodnocuje provozní stavy. Jsou však používány speciální beztlaké plastové nádrž s nerezovými výměníky tepla. Potřeboval byste 4 kusy, neboť jedna má obsah vody 500 litrů.

Cena beztlakého termického systému by byla asi 400 až 500 tisíc korun. Osobně se však domnívám, že systém by byl optimalizován a stačila by Vám nádrž 1000 litrů (2x500 litrů). Přebytky tepla v létě byste mohl uplatnit zřejmě pouze pro bazén.

V současné době jsou v rámci programu Nová zelená úsporám termické solární systémy, které jsou určeny pro rodinné domy pro ohřev vody, pro přitápění, dotovány částkou až 55 tisíc korun.

Doporučuji výše uvedené projednat s projektantem vytápění, aby Vám mohl provést kvalifikovaný návrh dle Vašich představ a zohlednil Vaše reálné spotřeby tepla, jak na ohřev užitkové vody, tak také na přitápění.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce