Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.8.16 / dotaz č. 71754
Prosím o informaci ohledně dotace na tepelné čerpadlo země - voda do nového rodinného domu
Dobrý den,
na realizaci samotného tepelného čerpadla jakéhokoliv typu není v případě novostavby možné žádat o dotaci.
V případě rekonstrukce by byla výměna za původní, neekologický zdroj tepla na tuhá paliva podpořena z Kotlíkových dotací (vypisuje Kraj) částkou až cca 127 500 Kč.
V případě novostavby je možné získat jednorázovou dotaci pouze z Programu Nová zelená úsporám na výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností (celková jednorázová dotace 300 000 Kč), nebo výstavbu domů s velmi nízkou energetickou náročností s důrazem na použití obnovitelných zdrojů energie (celková jednorázová dotace 450 000 Kč). Systém vytápění a přípravy teplé vody včetně zdroje, je již zahrnut dotaci. Podmínky splnění požadavků na novostavby jsou uvedeny na stránkách http://www.novazelenausporam.cz/. Hlavním předpokladem je splnění požadavků na potřebu tepla na vytápění ve výši max. 20 kWh/m2 za rok a nepřekročení 90 kWh/m2 za rok primární neobnovitelné energie (zohledňuje instalovaný systém vytápění). Podmínkou je například i instalace systému nuceného větrání.

Budou-li Vás podmínky podpory z tohoto Programu zajímat blíže, dovolte mi Vás pozvat na podrobnější osobní konzultaci do prostor našeho poradenského střediska (Michelská 18/12a, Praha 4 - Michle). S sebou si prosím vezměte projektovou dokumentaci objektu. Konzultační hodiny jsou vždy v pondělí a ve středu od 8:00 do 17:00 hodin.