Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

1.10.16 / dotaz č. 73276
Dobrý den,zvažujeme u nově stavěného domu s rovnou střechou (litá betonem) také umístit fotovoltaické panely do 2 kw pro ohřev vody. Jedná se o jednoduchou spolehlivou sestavu, s dobrou účinností i bez přímého svitu slunce. Můžete pomoc s radou a doporučením nejvhodnější varianty a cenově dostupné s případnou dotací?
Hezký den,

s ohledem na nižší pořizovací ceny solárních fotovoltaických systémů se Vám již vyplatí do této technologie investovat Vaše peníze. Uděláte tak nejen první krok k Vaší energetické nezávislosti, ale zároveň zhodnotíte Vaši nemovitost a navíc pomůžete chránit naše životní prostředí.

Z FVE o výkonu 2 kWp, o kterou jste se zajímal, dokážete ročně efektivně zužitkovat pro svoji domácnost až 1.800 kWh elektrické energie.
Pro 8 kusů FV panelů budete potřebovat podpěrnou konstrukci se zátěží, která musí odolávat náporu větru. FV panely můžete uspořádat i do více řad tak, aby si vzájemně nestínily a orientvat je nejlépe na jih se sklonem od 20 do 45 °.

Doporučená velikost akumulačního zásobníku na ohřev užitkové vody je minimálně 160 litrů.Dnes již existují elektrické akumulační ohřívače vody s kombinovaným ohřevem, které používají na ohřev vody střídavý (AC) proud z elektrické sítě a stejnosměrný (DC) proud z fotovoltaických panelů, kdy je výhodou to, že mezi fotovoltaické panely a elektrickou topnou spirálu není vložen střídač a tak je tento systém ohřevu pro nás cenově dostupnější.

Ohřívač vody může být například i dvouspirálový, jenž je připraven jak pro přímé připojení fotovoltaických panelů tak také pro napojení z elektrické rozvodné sítě. Pro provozování fotovoltaického ohřevu nepotřebujeme souhlas provozovatele distribuční soustavy ani licenci na výrobu elektřiny, protože se jedná o ostrovní provoz.

Na instalaci fotovoltaické elektrárny můžete získat dotaci v programu Nová zelená úsporám (NZÚ) v následujících podprogramech v oblasti podpory C. Efektivní využití zdrojů energie, kde jsou podporovány fotovoltaické systémy následujícím způsobem:

• C3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem
(dotace 35 000,-Kč),

• C3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 55 000,-Kč),

• C3.5 Solární FV systém s akumulací elektrické energie (do baterií) a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh∙rok-1
(dotace 70 000,-Kč),

• C3.6 Solární FV systém s akumulací elektrické energie (do baterií) a celkovým využitelným ziskem ≥ 3 000 kWh∙rok-1
(dotace 100 000,-Kč),

Jaký druh FV elektrárny bude pro Vaše potřeby nejvýhodnější je potřebné zjistit u novostavby na základě předpokládaných spotřeb elektřiny, osazených elektrospotřebičů i dle Vašich návyků a potřeb. Doporučuji připravit si projekt, který bude vycházet ze simulace předpokládaného osazení FV panelů a také zohlední i Vaše budoucí spotřeby elektřiny, mžnosti rozšíření systému do budoucna (například nabíjení elektromobilu, jeho využití jako záložního zdroje energie pro dům a pod.)

Amorfní fotovoltaické články, které patří mezi nejlevnější, dokáží vyrábět elektřinu i bez přímého slunečního svitu a dá se říci, že během celoroční bilance vyrobené elektřiny jejich výroba není o moc nižší, než při použití nejrozšířenějších polykrystalických článků. Nejdražší jsou fotovoltaické články monokrystalické.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce



Odpovídá:  Lubomír Klobušník* - EKIS České Budějovice Klotherm tisk