Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

13.10.16 / dotaz č. 74335
Dobrý den,

moje 81 teta, která žije sama v domácnosti se na přelomu letošního roku stala terčem neetického obchodního tlaku několika firem dodávající / zprostředkovávající dodávky plynu. Těmto firmám se podařilo docílit toho, že zmatená stará paní podepsala několik smluv na dodávky plynu. Jedné z firem se podařilo v březnu převést tetinu domácnost pod novou smlouvu, ostatní včetně dodavatele plynu se kterým měla před převodem uzavřenou smlouvu začali vyhrožovat smluvními sankcemi. Podařilo se mi spory urovnat a domníval jsem se že i s předchozím dodavatele. K mému překvapení vystavil předchozí dodavatel EP Energy Trading tento měsíc po více jak půl roce fakturu na pokutu ve výši 14 700 korun. Chtěl bych vás požádat o radu, jak v tomto případě postupovat, prosím.

Dobrý den,
takovéto jednání ze strany dodavatelů energií se bohužel vyskytuje poměrně často.

Ve Vašem případě doporučuji primárně požádat bývalého dodavatele o vysvětlení výše pokuty.
Ve Všeobecných obchodních podmínkách pro dodávky plynu číslo 1/2016 má dodavatel EP Energy Trading uvedenou pokutu 5 000 Kč (bez DPH) při uzavření paralelní smlouvy s jiným dodavatelem (VOP bod. 6.2) a také náhradu škody a ušlého zisku (VOP bod 8.11, 8.12).
Pravděpodobně tedy započítávají nějaký ušlý zisk či škodu.

Pokud se sankcí nesouhlasíte, doporučuji podat reklamaci nebo se rovnou obrátit na Energetický regulační úřad (www.eru.cz). ERÚ má přímo Oddělení ochrany spotřebitele, kde by Vám měli konkrétně poradit.
Případně se můžete obrátit na Českou obchodní inspekci (www.coi.cz) či vyhledat právní pomoc.

Přeji pevné nervy
S pozdravem
Zdeněk Ročárek
Odpovídá:  Ing. Zdeněk Ročárek - EKIS Praha EnergySim tisk