Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

18.10.16 / dotaz č. 74348
Přeji dobrý den,
chci stavět dům s dvěma byty o ploše cca 120 m2 ( celkově cca 200-240 m2), pravděpobně jednopodlažní dvojdomek. Vytápění tepelné čerpadlo země-voda, nebo voda-voda, podlahové topení. Současně bych chtěl zdroj energie z fotovoltaliky s možností částečného uložení do baterií.Jaké přibližné náklady by stálo pořízení a lze získat dotaci. Dík
Hezký den,

v současné době každý majitel rodinného domu může požádat o dotaci v rámci programu Nová zelená úsporám (NZÚ). Ten bude údajně trvat až do roku 2020. V případě využití solárních systémů se jedná o oblast podpory C Efektivní využití zdrojů energie.

Nejlepší využití fotovoltaické elektrárny (FVE) v rodinném domě (až 90%) je při použití FV systému s akumulací do baterií. Možná dotace z programu NZÚ je v tomto podprogramu C3.6 rovných 100 tisíc Kč.

Nejčastěji navrhovaná FVE pro rodinný dům o výkonu 3 kWp Vás bude po odečtení dotace stát i s montáží cca 150 tisíc korun.

O něco nižší dotace je v podprogramu C3.5 a to 70 000,-Kč.

V dalším podprogramu C 3.4 Solární FV systém bez akumulace elektrické energie s tepelným využitím přebytků a celkovým využitelným ziskem ≥ 1 700 kWh.rok-1, je pro žadatele podpora 55 000,-Kč.

V podoblasti programu NZÚ C 3.3 Solární FV systém pro přípravu teplé vody s přímým ohřevem je možnost získat dotaci 35 000,-Kč. V tomto případě nemusíte žádat distributora o připojovací podmínky, protože se jedná o tzv.ostrovní provoz. Výhodou je i možnost využit vyrobenou elektřiny i pro pohon elektrospotřebičů v domácnosti a na svícení. V tomto případě zaplatíte po odečtení dotace cca 70 tisíc korun.

Doporučuji při rozhodování, jakou fotovoltaickou elektrárnu instalovat na Váš dům, svěřit vše odborníkům, kteří prodávají hotové fotovoltaické sety, jež jsou v praxi již odzkoušené a které mají dostupný servis. Vhodné je také vše prokonzultovat s energetickým specialistou, či projektantem, který by měl v prvé řadě od Vás získat informace o vašich plánovaných spotřebách elektřiny a jejich rozložení během dne a to jak v pracovních dnech, tak i o víkendech.

Důležité je z jakých komponentů fotovoltaickou elektrárnu postavíte. Instalovaný fotovoltaický systém musí být například vybaven technologií pro účinnou optimalizaci systému v závislosti na zátěži (např. sledovaní maximálního bodu výkonu „MPPT“).

Systém musí být vybaven měničem s minimální účinností 94 % (Euro účinnost) a technologií pro sledování bodu maximálního výkonu s minimální účinností přizpůsobení 98 %.

Také je potřebné respektovat následující Společné podmínky oblasti podpory C:

Realizace opatření musí být prováděna dodavatelsky, a to dodavatelem s příslušnými oprávněními a odbornou způsobilostí pro provádění prací daného typu (certifikace).

Pokud budete mít konkrétnější dotaz, rád Vám ho zodpovím.

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce