Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

21.10.16 / dotaz č. 74497
Dobrý den,
mám poněkud komplexnější dotaz. Rekonstruuji venkovskou usedlost, energeticky nehospodárné stavení, obytná plocha téměř 400 m2. Vzheldem k nedostupnosti distr. sítě je třeba řešit energetickou soběstačnost.
Kogeneraci jsem zavrhl z důvodu závislosti na fosilních palivech. Topit chci dřevem a elktřinu získávat z fotovoltaiky. Jak zjistím jakou plochu FV panelů potřebuji. Existuje komplexní a cytré řešení danné situace? tj minimum obsluhy v průběhu dne?
FV- ukládání energie-topení pevným palivem - akumulačni nádrž ???
Děkuji
Dobrý den,
děkujeme za Váš dotaz. Vaše otázka na chytré a jednoduché řešení je sice chytrá, ale není vůbec jednoduchá.

Komplexní a chytré řešení Vámi popisované situace, podle Vámi udaných požadavků, vyžaduje znalost více faktorů a více informací, aby řešení bylo skutečně komplexní a hlavně ekonomicky optimální.

Např. :
- jaký/é provoz/y v uvedené usedlosti bude/ou, nebo budete ji pouze obývat nebo budete zde provádět ještě nějakou další činnost, jakou ?
- jaká zařízení budou v objektu provozována ?
- jaký bude požadavek na el. příkon ?
- bude usedlost využívána pouze k rekreaci, nebo bude celoročně obývána ?
- budete při případné rekreaci ( obývání ) využívat celou usedlost ( 400 m ) ?

a jsou potřeba další informace.

Pro pouhé celoroční obývání usedlosti jednou rodinou ( minim. obsluha ) lze použít plně automatizovaný kotel na dřevo – ale topí se peletkami.
Do kotle na kusové dřevo musíte více či méně přikládat.
Pro informaci při 30 kW kotli je při jmenovitém výkonu spotřeba peletek cca 6,8 kg/h.
V případě klasického zplyňovacího kotle na polena pak je při 30 kW průměrná spotřeba NA SEZONU cca 30 prostorových metrů dřeva.

Pro ukládání energie doporučujeme v takovémto případě akumulační nádrž, nejlépe cca 1500-2000 m3 (obecně cca 100 l na 1 kW tepelné ztráty). Tady by možná stálo za to zapřemýšlet nejen o fotovoltaických panelech, ale i solárních pro ohřev TUV a dobíjení i akumulačních nádob UT.

Uchování elektrické energie je ale větší problém.
Pro krátkodobé uložení el. energie lze obecně využít : Pb akumulátory, NiCd akumulátory, Li-ion akumulátory, Průtokové baterie, Superkondenzátory,
ale tady je nutno upozornit, že takto skladovaná energie je desetkrát dražší nežli energie ze sítě. Proto není od věci ještě jednou přehodnotit Váš požadavek na zásobování el. energií pouze vlastní výrobou a to ještě fotovoltaikou. Možná by bylo dobré prověřit možnost zásobování el. energií přeci jen z veřejného zdroje. A pak zde posoudit a porovnat ekonomickou výhodnost.
Většinou jsou vyráběny panely pro systém 12/24 V, přičemž u monokrystalických vychází cca 100 W (12 V) na 1 m2, u polykrystalických 150 W (12 V) na 1 m2 panelu, ale to velmi záleží na osvitu – tedy lokalitě, nasměrování, ročním období i denních změnách počasí.

Ale takto by jsme mohli pokračovat ještě dlouho.
Proto si myslíme, že bude možná lepší, když si s námi domluvíte schůzku u nás v kanceláři, kde můžeme společně Vaše požadavky konkretizovat na konkrétní danou situaci.

S pozdravem
Ing. Miroslav Nezdara a Jaroslav Hobl
Odpovídá:  Ing. Miroslav Nezdara - EKIS Cheb Ing. Nezdara tisk