Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

23.11.16 / dotaz č. 76127
Dobrý den.
Koupil jsem byt v bytovém domě, který má jako jediný v domě vlastní kotel na teplo a bojler na ohřev TUV. Všechny ostatní byty jsou připojeny na ústřední topení a centrální zásobování TUV. Můj byt v patře nesousedí s žádným bytem, sousedy mám pode mnou a nade mnou.
Můj byt nebyl odpojen od výše uvedených centrálních zdrojů,ale byl ve výše uvedeném stavu(nepřipojen k centr.zdrojům tepla a TUV) v rámci kolaudace novostavby byt.domu takto kolaudován.
Správce po mě požaduje měsíčně několik set korun za teplo, přestože žádné teplo z centrálního zdroje neodebírám - nejsem k němu připojen.
Byl jsem informován, že pokud by můj byt byl v minulosti od centr. zdrojů odpojen,pak by dle zákona povinnost nějaké přesně vykalkulované platby z mé strany byla.Pokud ale můj byt nebyl od centrálního zdroje odpojen ( nikdy nebyl připojen),povinnost platby za teplo z mé strany žádná není.
Mohli by jste se prosím k danému problému vyjádřit.
Děkuji.
Vážený pane,
pokud se ve vašem domě rozúčtovává teplo podle vyhl. 269/2015 Sb., pak podle § 5 odst. 2 uvedené vyhlášky platí:

(2) Na byty a nebytové prostory ODPOJENÉ od vnitřního rozvodu vytápění rozúčtovává poskytovatel služeb základní složku nákladů na vytápění podle poměru velikosti započitatelné podlahové plochy bytu nebo nebytového prostoru k celkové započitatelné podlahové ploše bytů a nebytových prostorů v zúčtovací jednotce;

Záleží tedy na tom, byl-li někdy váš byt připojen k centrálnímu systému vytápění. Pokud ne, nemohl být odpojen a tedy se na vás nevztahuje povinnost podílet se na rozúčtování nákladů na teplo.

Požadavek správce vaší budovy zřejmě vychází z výše uvedené vyhlášky, jejímž cílem je zajistit, aby odpojené (a tedy zřejmě nevytápěné) byty sousedící s připojenými byty platily za teplo, které k nim může přijít skrz zdi, podlahu či strop. Nicméně vyhláška neřeši situaci bytů nikdy nepřipojených, i když je to fyzikálně stejná situace.

Upozorňujeme, že jde jen o náš názor a vyhlášku je oprávněn vykládat pouze soud.

Přejeme příjemné bydlení!
J. Truxa, K. Srdečný
Odpovídá:  Ing. Jan Truxa - EKIS Plzeň Ekowatt tisk