Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.16 / dotaz č. 76217
Dobrý den.

Již roky máme nejasnosti ohledně rozúčtování nákladů na teplo a přípravu TUV v rámci našeho bytového areálu. Vystřídalo se u nás několik certifikovaných společností, ale nikdy nedokázaly správně argumentovat provedené rozúčtování u soudu s členem našeho společenství, který se stále soudí o metodiku rozúčtování (co hůř odmítá platit řádně předepsané částky za spotřebu tepla). Situace je neúnosná, protože naše společenství zahrnuje 100 jednotek, a kdyby se stejným způsobem zachovali ostatní, máme reálný problém.

Soused, který se s námi soudí, si přivedl soudního znalce ing. Fialu, který vystavil posudek, který byl v některých svých bodech zjevně nepřesný (ne-li špatný). Navzdory tomu jsme soudní spor prohráli, zatím nepravomocně. Soudní znalec při osobním rozhovoru tvrdil, že metodický pokyn MMR vztahující se k vyhlášce 269/2015 je chybný a i když budeme s tímto materiálem v souladu, stejně budeme mít něco špatně, na čem nás potom „udělá“.

Hledáme tedy jinou autoritu, která by nám pomohla stanovit způsob rozúčtování a vyúčtování tepla a TUV, ale zatím jsme nepochodili. Proto se na Vás obracíme s prosbou o pomoc.

Krátký popis situace výroby a dodávání tepla do bytových jednotek našeho areálu:

Náš bytový komplex stojí na původním objektu pivovaru v obci Dobříš. Komplex se skládá z několika stavebně propojených budov. Částečně se jedná původní budovy pivovaru, částečně o novostavby. Celý komplex je vytápěný celkově z 6 kotelen, přičemž ne každá kotelna vytápí jen jednu budovu (tj. může vytápět i několik bytů z vedlejší budovy).

Kotelny dodávají teplo pouze do výměníkové stanice v každém bytě. Výměníková stanice poté zabezpečuje rozvod tepla k bytovým radiátorům. V téže stanici dochází (pokud obyvatel bytu otočí kohoutkem) ve výměníku k ohřevu studené pitné vody teplou vodou z kotelny. Tím vzniká TUV. De facto si teplou vodu vyrábí každá bytová jednotka sama, přičemž kotelna dodává pouze teplo nutné k jejímu ohřevu. Dle našeho názoru z toho vyplývá, že do jednotek se nedodává teplá užitková voda, protože centrálně nedochází k její přípravě.

Celkové množství spotřebovaného tepla se měří kalorimetrem, z jehož údajů se počítá složka spotřební. Započitatelnou plochu základní složku počítáme z údajů uvedených v prohlášení vlastníka a tuto podlahovou plochu násobíme výškou stropu (v praxi je to objem), v jednotlivých bytech máme totiž rozdílně vysoké stropy. Polohu bytu nezohledňujeme.

Vzhledem k výše uvedenému způsobu výroby TUV v našem areálu, jehož rozúčtování není dle našeho názoru jednoznačně právně stanoveno, Vás prosíme o pomoc při určení postupu pro rozúčtování nákladů na teplo a TUV.

Zajímají nás především odpovědi na tyto otázky:
• Vztahuje se na nás vyhláška 269/2015?
• Vnímáme správně, že TUV není v našem případě předmětem vyúčtování?
• Mají se rozúčtovat společné náklady všech kotelen přes všechny jednotky?
• Musíme při vyúčtování nákladů tepla zohlednit polohu bytu, pokud se na tom shromáždění nedohodne?
• Jaká je tolerovaná odchylka pro výpočet započitatelné podlahové plochy? Určit přesný objem bytu na m³ je nemožné kvůli členitostem v původní budově pivovaru (klenby, sloupy apod.).

Děkuji za odpověď.

S pozdravem

Dobrý den, dle mého názoru se na Vás vyhláška 269/2015 vztahuje, protože jste zúčtovací jednotkou dům nebo jeho část, popřípadě domy nebo jejich části, které mají jedno společné, technologicky propojené odběrné tepelné zařízení a společné měření nebo stanovení množství tepla, nákladů na teplo na vytápění a nákladů na poskytování teplé vody,
TUV (dnes TV) je také dle mého názoru předmětem vyúčtování, protože jsou společné ztráty na přípravu TV
Jinak konkrétní rozúčtování je pak na vlastníkovi (respektive na hlasování vlastníků - musí pouze respektovat všechny vyhlášky) - zde by bylo užitečné poskytnout informaci o argumentaci vašeho souseda
žádná tolerance na výpočet m3 a m2 není stanovena
poloha bytu by měla být zohledněna