Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

28.11.16 / dotaz č. 76221
Dobrý den, mám zájem o FVE kterou chci umístit na střechu domu. Už jsem Vás třikrát telefonicky kontaktoval a do dnešního dne jste mi nezaslali tiskopis ve kterém mám upřesnit podmínky.
Hezký den,

co se týká umístění FVE na střechu domu, lze v některýh případech u novostaveb se šikmou střechou a taškovou krytinou, pokud je již známa velikost FVE, osadit speciální tašky s držáky na přichycení konstrukce pro osazení FV panelů. Protože jste mi sdělil, že Vás zajímá FVE s akumulací do baterií, níže je pár základních informací:

FV systém s akumulací elektrické energie do baterií (i do vody) vyrobené pomocí fotovoltaických panelů se hodí pro domácnosti, které chtějí mít částečnou energetickou nezávislost a přebytky vyrobené a nespotřebované elektřiny uložené do baterií, mohou z nich čerpat ve večerních hodinách.

FV elektrárnou využijete efektivně ve vaší domácnosti (můžete s ní i ohřívat užitkovou vodu), o což se postará kvalitní měnič a pokročilá automatika, která rozhoduje zda máte vyrobenou elektřinu spotřebovat ve vaší domácnosti a nebo zda se má ukládat do baterií. Je možno říci, že každá větší domácnost si může takový systém pořídit. Výhodou je, že lze toto provést i dodatečně a není to výsadou jenom novostaveb. Instalace malé fotovoltaické elektrárny je poměrně jednoduchá a nevyžaduje žádné složité stavební úpravy.

Z FVE o výkonu 3,57 kWp, která se hodí pro většinu domácností bydlících v rodinném domě, dokážeme ročně efektivně zužitkovat cca 3 380 kWh elektřiny a pro 14 kusů FV panelů budeme potřebovat 21 m2 jižně orientované a nezastíněné plochy střechy. Doporučená kapacita baterií je cca 6,48 kWh. Akumulace přebytků energie do teplé vody je možná.

Míra využití vyrobené elektřiny je 90%.(Požadavek NZÚ je, že minimální míra využití vyrobené elektřiny pro krytí spotřeby v místě výroby je 70%). Systém musí být propojen s distribuční soustavou. Podpora se poskytuje pouze na systémy připojené k distribuční soustavě po 1. 1. 2016.

V případě návrhu je vhodné si nechat nejprve vypracovat od odborníka elektro projekt FVE, s distribuční společností elektřiny dojednat podmínky připojení a pak dále postupovat v souladu s podmínkami dotace Nová zelená úsporám (NZÚ).

S přátelským pozdravem Lubomír Klobušník, energetický poradce