Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.16 / dotaz č. 76342
Dobrý den,

prosím o poskytnutí poradenství ve věci výstavby německých fotovoltaických elektráren / FVE / v zahraničí formou aukce zahraničních projektů.

Byla již zrealizována Německo - Dánská aukce jako první přeshraniční v Evropě pro elektřinu z OZE. Lze v následujícím roce 2017 postavit FVE na území ČR pro německý trh s jejich finančními podmínkami? Kde lze získat přesné informace?

Není tak daleko doba, kdy by v Česku mohly stát solární či větrné elektrárny, které by dotovali němečtí spotřebitelé elektřiny. Vzhledem ke vtahu české vlády k obnovitelným zdrojům, jde o možnost spíše teoretickou. Nicméně Lucembursko a Dánsko si už letos rozšíření německé podpory pro zahraniční výrobny vyzkouší v prvních pilotních projektech. Pilotní aukce by měly zajistit výstavbu solárních parků s výkonem 100 megawattů.

Německo tak v praxi začalo naplňovat plán na rozšíření německé podpory pro zahraniční výrobny. První pilotní projekt se chystá ve spolupráci s Dánskem. Pilotní aukce by měly zajistit výstavbu solárních parků s výkonem 100 megawattů.

Novinka vychází z německého zákona o podpoře obnovitelných zdrojů. Evropská komise do něj prosadila závazek, že Německo po roce 2017 otevře aukce o podporu pro nové elektrárny zahraničním výrobnám, a to až do výše pěti procent výkonu instalovaného v daném roce.

Německo schválilo tři základní podmínky pro otevření svého systému podpory pro zahraniční zájemce. Mezi vládami musí existovat mezinárodní smlouva o mechanismu aukcí a vyplácení podpory, partnerská země musí otevřít svůj systém podpory pro německé investory a musí také jít o skutečnou dodávku v zahraničí vyrobené elektřiny do německé rozvodné soustavy, nikoliv třeba o virtuální přeprodej energie z burzy.
V Dánsku se nyní investoři do první aukce přihlásily.
Pro Česko tyto aukce zatím nejsou aktuální.