Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

2.12.16 / dotaz č. 76346
Dobrý den,
včera jsem v TV viděl dokument ve kterém francouzká firma vyráběla duální panely které vyrábějí elektřinu a zároveň TUV, kterou se chladily. Bohužel jsem viděl pouze konec, takže jsem nepostřehl o kterou firmu se jednalo. Nevíte zda se dají tyto kolektory sehnat i u nás, nebo nějaké informace o výrobci?
Děkuji a přeji krásný den
Dobrý den, uvedený pořad jsem neviděl, nicméně popíši princip duálního systému.
Duální systém SolarFlow je solární systém pro domácnosti, který v sobě kombinuje výrobu elektrické energie a tepla. Výrobek firmy Solar Cool je inovativní především z hlediska výroby elektrické energie. K výrobě elektřiny nepoužívá solární články, ale teplo, které vzniká v solárních kolektorech. Teplo je navíc dle potřeby použito k ohřevu vody nebo k výrobě elektrické energie.
Zařízení se skládá ze zmiňovaných solárních kolektorů, Stirlingova motoru, ohřívače vody a vzduchu, akumulační nádrže a řídicí jednotky, která kontroluje a řídí celý proces výroby elektřiny, či tepla.
Nejdůležitějším elementem zařízení je Stirlingův motor, který využívá teplo k výrobě elektrické energie.
Použité řešení prokázalo svou životaschopnost při zkouškách, kde byla celá soustava vystavena různé intenzitě slunečního záření a různým teplotám. Motor dokázal vyrábět více než 2000 wattů elektrické energie a dosahovat účinnosti až 16 %.
Neméně důležitým prvkem je akumulační nádrž, kde se zachycuje nevyužité teplo. Pokud je přebytečného tepla dostatek, systém může generovat teplo nebo elektrický proud i po západu slunce.
Nad celou soustavou bdí řídicí jednotka, která sbírá údaje o počasí, venkovní a vnitřní teplotě a o intenzitě slunečního svitu.
Pokud nesvítí slunce a venkovní i vnitřní teplota je nízká, jednotka dá povel k použití tepelné energie pro vytápění. V letních měsících naopak pošle veškerou energii do Stirlingova motoru, který roztočí generátor vyrábějící elektrickou energii.
podrobnosti a schema viz
http://www.ekobydleni.eu/domy/pokrocily-dualni-solarni-system-pro-domacnost