Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

15.12.16 / dotaz č. 76547
Dobrý den, mám následující dotaz: vlastním rekreační chatu, kterou jsme za poslední léta s manželem zrekonstruovali a vylepšili tak, že je možné ji využívat celoročně. Manžel ale bohužel zemřel a já jsem zůstala sama a nyní plánuji se do chaty nastěhovat. Ráda bych si pro ohřev vody pořídila solární kolektory. Myslíte, že se mi to vyplatí? Kolik to asi bude stát? Můžu na to dostat nějakou dotaci? Děkuji Vám.
Dobrý den,

děkujeme za Váš dotaz a v návaznosti na něj odpovídám následující:
Pro ohřev vody lze použít 2 systémy (fototermický nebo fotovoltaický).
Termický systém se dimenzuje podle počtu osob s tím, že se uvažuje spotřeba cca 40 l / osobu a den. Jeden termální kolektor o rozměrech 1 x 2 m je schopen ohřát cca 100 l vody denně za příznivých podmínek. S dodávkou je třeba se obrátit na firmu, která má oprávnění k montáži solárních systémů pro případ žádosti o dotaci.
Druhá možnost je fotovoltaický systém pro ohřev vody. V takovém případě se jedná o 4 až 8 fotovoltaických panelů s výkonem 250 Wp a speciální boiler se dvěma topnými tělesy (jedno síťové 230 V a druhé pro stejnosměrný proud napájené z fotovoltaiky).
Na oba systémy lze získat dotaci z Nové zelené úsporám cca 35000,- Kč. Cena fotovoltaického systému se 4 panely a boileru bude cca stejná.

S pozdravem

Ing. Josef Šťastný