Efekt energie Ministerstvo průmyslu a obchodu ČR

Internetová poradna i-EKIS / odpověď

29.12.16 / dotaz č. 76687
Kupuji novou kuchyň. Doporučujete plynový nebo elektrický sporák s ohledem na úsporu energie?
Děkuji.
Dobrý den, děkujeme za dotaz.
Pakliže máme na mysli spotřebu energie dodanou na hranici budovy, pak zřejmě nejúčinnějším řešením je elektrický indukční ohřev. Ve s rovnání s ostatními způsoby neindukčním ohřevem to znamená úsporu cca 20 %.
Jiný pohled představuje porovnání primární energie. Zatímco zemní plyn spalujeme přímo v místě a faktor celkové primární energie obnáší 1,1 – musíme připočítat cca 10% energie na to, aby se plyn z naleziště dostal až k nám domů, elektřinu musíme nejprve vyrobit v elektrárnách s různou účinností a z různých vstupních energonositelů. Oficiální faktor celkové primární energie podle vyhl. 78/2013 obnáší 3,2. Je tedy téměř třikrát větší než u plynu.
V praxi nejde většinou o úsporu energie, ale o úsporu nákladů. Rozdíl mezi plynovým a klasickým ploténkovým sporákem bych nepovažoval za výrazný a zodpovědně propočítat náklady je obtížné vzhledem k měnícím se cenám a různosti cenových tarirů a spotřeb v jednotlivých domácnostech.
Spíše doporučujeme zvážit výhody a nevýhody jednotlivých způsobů jako je citlivost regulování teploty, rychlost ohřevu, snadnost čistění, přítomnost otevřeného ohně, pořizovací cena a vzhled.